„Знае ли някой в държавата, кой стои зад купувача на ЧЕЗ. За 320 млн. лв. на фирма от Пазарджик, със собственик Гинка, се продава дружество, което снабдява с електроенергия над 3 млн. български граждани и дори премиерът не знае кой стои зад нея“. Това каза зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ.

Той отбеляза твърдението, че оставката на Теменужка Петкова е подадена, заради това, че вчера било казано, че тя има връзки с купувача от Пазарджик. „Ние такова нещо не сме казвали“, уточни народният представител. Той добави, че министър Петкова е приятел с тези хора повече от 20 години.

„Тук стоеше дилемата- премиерът да избере Гинка или Теменужка. Той избра Гинка“, каза Свиленски. Той смята, че министър Петкова не е единственият човек, който знае за какво става въпрос. „След като премиерът Борисов се върне в България дължи много отговори на много въпроси. Не може да ръководиш държавата, всички служби да работят за теб и ти да не знаеш кой купува най-голямото ЕРП“, възмути се Георги Свиленски.

Той заяви още, че ако правителството си беше свършило работата, всички щяхме да знаем кой е купувачът, с какви пари е направена покупката и дали няма да се окаже ,че парите, дадени за ЧЕЗ, са от държавна или частна банка. Той попита - защо държавата не е купила дружеството за тези пари, ако е знаела за продажбата.

„Надявам се, че обществото ще направи така, че тази сделка да не се случи“, заяви още Георги Свиленски.