С избора на новите трима министри има продължаване на същата политика - политика, която обществото в голямата му част не приема. Виждаме просто смяна на имена, без ясно заявена смяна на политиката. Българските граждани могат да очакват повече от същото. Това каза Георги Свиленски от БСП пред БНР.

Относно изказването на президента Румен Радев, че това управление няма алтернатива, Георги Свиленски посочи: „Какво значи няма алтернатива? Алтернативата я казват българските граждани. Когато има избори, те с гласа си показват дали има алтернатива. Вероятно президентът визира случая, че в рамките на този парламент няма друга конфигурация, която да може да управлява“. Никога не е рано за предсрочни избори, подчерта Свиленски.

„Визия за България“ не е проектът, не е партийната програма на БСП, а протегната ръка за разговор с обществото, смята Георги Свиленски, който се позова на отзиви за платформата. По думите му „всички са единодушни, че е крайно време в България да има такъв документ и обединение около някаква нова програма за развитие на държавата“. В коментара си за недостатъчната промяна на социологическата картина, независимо от усилията на левицата, той отбеляза, че „ако на българските граждани им харесва това, което е в монета, ако им харесва този начин на живот, БСП няма какво да направи, освен да продължи да пропагандира тази нова визия и тези идеи, които има за развитие“.

Свиленски потвърди, че едно от обсъжданите в БСП имена за конституционен съдия е на Янаки Стоилов, но на този етап все още няма официална номинация. „Посланието е ясно - най-добрият конституционалист, най-добрият експерт, най-добрият специалист, който може да има в държавата, човекът, написал Конституцията, човекът, отстоявал и писал над 25-26 години закони - това, което ние можем да направим, е този човек да го предложим на българското Народно събрание за член на Конституционния съд, тъй като не вярвам да има по-добра и по-сполучлива кандидатура от Янаки Стоилов“, каза Свиленски.