Съдии, прокурори и следователи нямат право да получават други средства освен парите от бюджета. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков по повод законовите промени, които отрязаха възможността организациите на магистратите да получават външно финансиране.

„Това са съдии, прокурори и следователи, имат самостоятелен бюджет, за бедна България те са много добре материално осигурени и така трябва. Парите са им много добри”, коментира Марков.

В коментар на твърденията, че с това решение магистратите са лишени от специализации, той посочи, че съдът, прокуратурата и следствието не са школа за преподготовка на юристи. „Да поканят проф. Герджиков да им изнесе лекция, Оги няма да им вземе и пари”, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

„Организациите, които дават пари, могат да станат страна по дело. Тогава кой ще решава делата”, попита Марков.

„Представяте ли си Митко Бербатов, както е направил фондация тук за даровити деца, да направи фондация в Германия и в Лондон, да хрантути там местните съдии. Как ще реагират Тереза Мей и Ангела Меркел”, каза още той.