ГЕРБ подари изборите за Народно събрание на БСП, но левицата ги загуби. БСП трябва да спечели следващите. Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 Георги Гергов, председател на Областния Съвет на БСП-Пловдив, член на НС на БСП, почетен консул на Русия за Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.

По думите му има и много неща, които трябва да се кажат на базата на това защо са загубили изборите и как ще стои БСП в политическото пространство.

Той коментира твърденията, че е организирал среща, на която е било обсъждано свалянето на Корнелия Нинова.

"Всеки си има собствено мнение и не е лошо, че в БСП има различни мнения. БСП трябва да си даде ясен анализ за изборите, които минаха. Аз го казах и от трибуната – ние загубихме изборите, ГЕРБ не ги спечели. ГЕРБ ни подари тези избори. Виждате какво се случи с президентската кампания – 2 милиона гласа. И тези 900 000 хиляди. Да, повече е от миналия път, да, имаме двойно повече депутати. Но състоянието на парламентарната група с изваждането на тези стари кадри е оголено. Янаки Стоилов, Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, които се отстраниха от парламента, липсват в момента и това се забелязва", заяви Гергов.

Той допълни, че няма да търси реванш след скандала ЦУМ-гейт - срещата на Гергов с главния прокурор Сотир Цацаров и газовия магнат Сашо Дончев.

"В политиката реванш няма, всеки се бори за властта. ЦУМ-гейт е един балон, с който някои хора се надяваха, че ще постигнат много, но не им се получи схемата. Вариантът, с който се опитаха да оклеветят, да опорочат една среща, да съсипят главния прокурор, не им се получи. Главният прокурор е нормален човек и може да се среща с всеки. На него това му е работата. Той трябва да чуе, да си свери часовника, няма лошо в тази работа. Някои тръгнаха да отмъщават и да правят сцени. Цяла България кои са тези хора, няма да ги изброявам поименно", добави Георги Гергов.

"Това са соросоиди, това са хора, които искат не да направят промяна в съдебната система, а да бъдат те в съдебната система водещи. Което е много различно от това, което всъщност го представят пред медиите. Всичко това е фалш и е грозно, и не трябва това да се случва в България", категоричен бе Гергов.

Относно Антикорупционния закон, предложен от БСП, Георги Гергов отбеляза, че България има нужда от такъв закон, но не в този вид, който предлага Корнелия Нинова. Според него трябва да отпаднат анонимните сигнали.

"Няма проблем между мен и Корнелия Нинова, ако ние сме истински социалисти и за нас БСП е номер едно. Няма Гергов, няма Корнелия. Има БСП. Така трябва да разсъждаваме ние, защото ние сме партия с минало, партия, която заради това минало ще има бъдеще", коментира Гергов отношенията си с лидера на БСП и отрече да е преговарял задкулисно за коалиция между ГЕРБ и БСП.

Георги Гергов не отрече, че е възможно Бойко Борисов да направи коалиция с Корнелия Нинова. "Истинските разговори и истинските неща зад завесата са съвсем различни. В политиката няма невъзможни неща!", каза още Георги Гергов.

Той окачестви политиката на правителството "Борисов 3" така: "Борисов е израснал и прави неща, които не ги правят неговите колеги на Балканите и като цяло в Европа. Не може да се каже, че всичко, което се прави, е черно".