Посещението на външния министър на Хърватия е много емблематично. Ние имаме своите ангажименти към Западните Балкани и интеграцията им към голямото европейско семейство. Това каза в сутрешния блок на БНТ Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи.
България през последните години се наложи като много силен регионален лидер. Няма организация, която да няма проблеми. Ние трябва да овладяваме конфликтите в тяхното начало и да не допускаме да се разрастват. ЕС трябва да обръща внимание на своите проблеми. Виждаме какво се случи преди седмици в Македония. Там мандатът вече е включен. Това дали Македония ще излезе от международната изолация, зависи от самата Македония. Ние ясно сме заявили нашите приоритети, докато председателстваме ЕС. Основният е интеграция на Западните Балкани към ЕС, категоричен беше Георгиев.

Винаги сме смятали, че отношенията с Турция трябва да бъдат партньорски, доборосъседски и под знака на сътрудничеството. Сега ще продължим тази политика. Бойко Борисов беше първият европейски лидер, който посети Турция след събитията от лятото на миналата година. Това спомага и за охраната на нашата граница. Трябва да внимаваме много с популисткото говорене, обясни змаестник-министърът.