Ген.-майор Румен Радев свали униформата си и се появи за пръв път в публичното пространство, след като в началото на месеца подаде рапорт за напускане. Екскомандирът на Военновъздушните сили (ВВС) наруши мълчанието си, за да разкрие състоянието на родната авиация и какво го е подтикнало да напусне.
"Никога не съм бил против съвместна охрана с друга държава член на НАТО", обяви Радев. Генералът категорично отрече това твърдение, изказано от военния министър Николай Ненчев. Радев обаче е против друга държава да иззема функциите на нашите ВВС.

Именно това е и основният му мотив да напусне армията. "С министъра на отбраната се разминахме по концепцията на изпълнението на мисията Airpolicing. Аз бях и категорично против България да плаща разходите на гостуващата страна", аргументира се още Радев.

Министърът на отбраната Николай Ненчев вече се изказа по въпроса. "Единственият мотив, който е изложен там е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяваме и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши, всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е", заяви Ненчев.

Това, че оставката на ген. Радев съвпада с номинацията му за президент на социалистите, според Ненчев е странно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!