Джобният генерал на Иван Костов – Атанас Атанасов се прицели в поста на Командира с едничката цел да сбъдне мечтата си и най-сетне да заеме поста председател на ДСБ, пише "Монитор".

В събота формацията, останала без началник след провала на Радан Кънев на парламентарните избори, проведе изслушването на четиримата кандидати за председателското място, сред които и ген. Атанасов.

Генералът, който доби популярност като Ушите на Командира по време на аферата с подслушване „Гном“, веднъж вече беше пренебрегнат, когато Драгалевския лаборант инсталира Радан Кънев за шеф на партията му. В социалните мрежи десните гласоподаватели все повече и повече изразяват подкрепата си за основния конкурент на джобния генерал – Светослав Малинов. Причината е, че като евродепутат Малинов е много по-демократично и проевропейски настроен, също така името му не е било замесвано в грандиозни скандали, в каквито Атанасов непрекъснато се забърква. Другите двама кандидати за поста са Борис Точев и Ралица Кирилова. Председателят ще бъде избран на Националното събрание на партията на 10 юни.

Не един и два са скандалите около джобния генерал. След кратката си кариера като локомотивен машинист, пред 1997 г. Атанасов става един от петимата нови секретари на МВР. По това време главен секретар на ведомството е Божидар Попов. Само няколко месеца след като става част от МВР, Атанасов е предложен за шеф на Национална служба „Сигурност” (НСС). Тук гръмва и първият грандиозен скандал около него. Оказва се, че Атанасов няма необходимия професионален стаж от 10 г., който се изисква по закон, за да заеме тази длъжност. За да му осигури поста, Иван Костов, който тогава е премиер, изпраща вътрешния министър Богомил Бонев да обработва президента Петър Стоянов да одобри назначението му. Вследствие на големия натиск президентът склонява и Атанасов става и.д. директор на НСС. Въпреки че се изживява като „борец с ченгетата”, в НСС джобният генерал се обгражда с хора от ДС, които назначава за свои заместници. Това са кадровите офицери от ДС – Янис Груйчев, Владимир Манолов, Иван Драшков и Васил Берберов.

Малко след като оглавява службата, избухва и вторият скандал, след като Атанасов и първата му съпруга Анелия са обвинени, че са пребили снахата на цигански бос. Навръх Бъдни вечер през 1999 г. Атанасов е извикан в магазин от веригата „Метро” от жена си, която открила, че портмонето й липсва. Двамата издирили и задържали Десислава Краева и извикали полиция. Дни по-късно Краева си извадила медицинско, но вината на съпрузите така и не се доказа. Преди няколко години вече бившата му съпруга Анелия разкри пред журналистката Люба Кулезич, че джобният генерал е изнасял секретни документи от НСС. Той прибирал в личен архив агентурни картони от архива на ДС.

Бръмбаргейт

По времето на Атанасов НСС разработва политическите противници и партийни конкуренти на Командира и подслушването е един от основните инструменти. Подслушван беше в началото на мандата си и главният прокурор тогава Никола Филчев. На 27 юли 2000 г. „чистачи” откриват действащи подслушвателни устройства, а военната прокуратура веднага образува следствие за незаконно подслушване. В хода става ясно, че тези бръмбари са контролирани от служба СОТИ на МВР, но с резултатите от тяхната дейност е трябвало да се захрани разработка на НСС срещу Филчев с наименование „Крокодили”, започнала в началото на 2000 г. На служители от различни служби от МВР е разпоредено да събират всевъзможни справки за Филчев. През август 2000 г. последва нов скандал, след като стана ясно, че обекти на разработки на службата са дори съпругата на президента Петър Стоянов - Антонина и председателят на Върховния касационен съд Румен Янков.

Подслушва и свои, и чужди

Като шеф на НСС генерал Атанасов реанимира практиките на бившата Държавна сигурност. Неопровержимите факти сочат, че назначените от него заместници до един са били бивши кадрови офицери от ДС. Контраразузнаването по времето на джобния генерал се използва основно като инструмент за шпиониране на политически противници. Тогава службата не е правила друго, освен да разработва политическите противници и партийни конкуренти на Командира. Знаково за практиките от онова време остава групово дело за оперативна разработка (ГДОР) „Асистенти”, с което са следени 43-ма души - политици, научни работници, бивши министри, юристи, интелектуалци.

Златни пясъци” платиха университета на сина му

Покрай скандалната приватизация на „Златни пясъци” се облажи и джобният генерал на Командира. От първия си брак Атанасов има син и дъщеря. Синът му заминава да учи в престижния Northwestern University в щата Илиноис, а таксата в размер на 15 000 долара е платена именно от приватизацията на „Златни пясъци”. В аферата, която е една от най-знаковите приватизации, е и близкият до сърцето на Драгалевския лаборант – ресторантьорът Славчо Христов. Взаимовръзката между двамата е разкрита в публикации от 2001 г., които никой не опровергава. В тях бившият шеф на Христов - полк. Юлий Георгиев, съобщава: „Шефът на „Олимп” Славчо Христов е нещатен сътрудник на контраразузнаването” и продължава: „До януари м.г. Христов бил ръководен лично от сегашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов”.