Трябва да бъде ясно, че ЧЕЗ не е продадена от българската държава, а от чешката. ЧЕЗ е чешка държавна фирма. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Тома Биков от ГЕРБ.
„Това, което българската държава може да направи в тая ситуация, е длъжна да провери сделката и тя ще го направи“, посочи Биков по повод информация, че вчера проверки са стартирали ДАНС, НАП, КФН, КЗК, КЕВР. „Част от тези проверки са по правило“, допълни Биков.
 
Целта им е да се провери, че българската държава не е участвала в тази сделка. „Защото имаше и такива спекулации“, допълни депутатът.
 
Георги Михайлов от БСП заяви, че умишлено проблемът се измества в Чехия. „Това се случва на наша територия. Той касае около 1,6 млрд. годишно, около 2 млн. граждани“, подчерта той. Закупуването от „една фирма от дълбоката провинция с минимален капитал“, Михайлов сравни със закупуването на световен фармацевтичен гигант от квартална аптека.
 
„Тези проверки няма какво да открият“, каза социалистът и добави, че става дума за „паралелна държава“.
 
„Говорите за чешката паралелна държава“, контрира Биков. Социалистът, обаче, напомни, че в последните месеци ЧЕЗ упорито се е опитвала да продаде дяловете си у нас. „Сега всичко се случва с една фирма световно неизвестна, неясен капитал“, каза Михайлов.
 
„Няма как България да заповяда на Чехия на кого да продаде своите активи“, изтъкна Биков.
 
„Когато става дума за енергетика, няма как държавата да не бъде изключително внимателна“, заяви социалистът. Той се обърна към колегата си: „Вие самият се изказвате много сдържано – и правилно постъпвате, дали това е скандал. Ето, аз ви помагам и казвам, че е скандално“.
 
На въпроса какви имена се обсъждат за поста министър на енергетиката след оставката на Теменужка Петкова, Тома Биков отговори: „Имена ще има на коалиционния съвет, който ще се проведе следващата седмица“.

Според Георги Михайлов, проблемът не е бил в познанствата на Теменужка Петкова, а във факта, че една мъничка компания купува толкова голям бизнес в енергетиката.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!