Оставката на Валери Симеонов е едно очаквано и добро решение, защото ще позволи да се приеме едно ново законодателство за майките на деца с увреждания. Вече има и заложени средства в бюджета. Нямаше защо да се бави това решение. Натрупа се напрежение, което засегна всички участващи в процеса. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия.

В общината работим в много тясно сътрудничество в организации подкрепящи хората с увреждания. Важно е да се научим да живеем заедно и да се приемаме, да има взаимно уважение към хората, които имат нужда. Очаквам да се успокоят нещата. Да не забравяме, че сме в предизборна ситуация и опозицията се възползва от всяко недоволство. Политиците трябва да търсят диалог, а не конфронтации и скандали. Ако искаме да вървим напред трябва да имаме предложения, а не само критики, подчерта Фандъкова.

„Има голям разнобой в исканията. Има недоволство, но някой се възползва от него. Имаме 4 заявления за протести в неделя. Всеки има демократичното право да изрази мнението си, но да не забравяме, че това ще затрудни трафика в София. Софиянци са с основание недоволни от това“, обясни кметът на София. „Смятам, че след това решение, правителството има възможност да се съсредоточи върху своята работа. Имаме нужда от решения и диалог с хората“, каза тя.

По думите на Фандъкова София е готова за зимата. „Проверихме дали почистващите фирми са готови за зимата. 169 са снегорините в готовност в града, 41 в районите извън града. Ако има обилен снеговалеж, ще затваряме временно определени пътни участъци. Санкциите са големи и фирмите го знаят. За миналата година са наложени 3,5 милиона лева санкции за несвършена работа. Тя обясни, че почистването не е на по-лошо ниво от други страни в Европа и САЩ. "Фирмите знаят, че се плаща за свършен работа. Всичко е в зависимост от ситуацията", каза Фандъкова.

Столичният кмет коментира и мерките за качеството на въздуха в София. „Важно е, че вече има редица мерки за подобряване на качеството на въздуха. Общината ще продължи с модернизацията на градския транспорт. Проверките вече дават резултат и има наложени глоби. Освен това имаме приети стандарти за качеството на дървата и въглищата. Продължаваме да работим в тази насока, но резултатите няма да се видят веднага. 55 000 домакинства в София се отопляват на въглища. Готови сме да предложим на хората финансова подкрепа за промяна на начина им на отопление. Чистотата на въздуха изисква инвестиции“, каза още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РЕАКЦИИТЕ СЛЕД ОСТАВКАТА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ!