Евродепутатът Николай Бареков като част от делегацията на Бюрото на Европейските консерватори и реформисти посети държави от Близкия Изток. Делегацията бе водена от председателя на групата на ЕКР Саид Камал и зам.-председателя Джефри Ван Орден.
 

Снимка: Николай Бареков и Джефри ван Орден на среща в парламента на Бахрейн
 
Като единствен български политик, приет официално от правителството на най-либералната и модерна арабска държава – Кралство Бахрейн, Николай Бареков е получил признание за приноса си в развитието на отношенията Европейски съюз - Балкани - Близък Изток.

В рамките на посещението на островната държава Кралство Бахрейн членовете на Европейския парламент от Великобритания, Холандия, Дания, Полша и България са провели редица срещи с политически фигури на най-високо ниво. Сред тях са били външният министър на Кралството Шейх Абдула Бин Ахмед Ал Кхалифа, първият заместник - председател на Парламента на Кралство Бахрейн Али Абдула Ал Аради и министърът на правосъдието и ислямските въпроси в Кралство Бахрейн шейх Халид Бин Али Ал Кхалифа.
 

Снимка: Николай Бареков с външния министър на Кралството Шейх Абдула Бин Ахмед Ал Кхалифа
 

Снимка: Николай Бареков с шейх Халид Бин Али Ал Кхалифа, министър на правосъдието и ислямските въпроси в Кралство Бахрейн
 
Делегатите са провели срещи още с г-н Юсиф Бу Забуон, ръководител на Бахрейнското дружество за толерантност и религиозно съжителство, г-жа Хала Мохамед Джабер Аланари, генерален секретар и член на Върховния съвет за жените и д-р Ферийд бин Якуб Ал Муфта, заместник-министър на Министерството на правосъдието.
 
Представителите на Европейския парламент в рамките на визитата са взели участие и в съвместна конференция по законодателни въпроси на Европейската делегация на консерваторите с президентството на Shura consul - горната камара на Парламента на Бахрейн, назначена от Краля.
 

Снимка: Николай Бареков с председателя на Парламента Shura Негово превъзходителство мистър Али Бин Салех Ал-Салех
 
По време на визитата в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби европейските консерватори са реализирали срещи на високо ниво в Министерство на външните работи и са имали официален обяд в Федералния национален съвет на ОАЕ.

Темите, които са били обсъждани по време на срещите, са били свързани с борбата срещу тероризма с цел противодействие и повишаване на сигурността и ролята на Европейския парламент и Европа.