Днес Европейският парламент в Страсбург прие доклад на Йежи Бузек и Николай Бареков за ускоряване на иновациите в областта на чистата енергия, съобщава bnews.bg

Докато в България баджак-журналистите се занимават с лятното часово време, то български европредставител в парламента в Страсбург кове правила, които са от значение за целия Европейски съюз.

ЕС трябва да остане амбициозен в своите политики и инструменти, за да изпрати правилните сигнали за инвестиции и да не загуби своята водеща световна позиция на пазара в областта на научните изследвания и иновациите в областта на чистата енергия.
Както е ясно, Николай Бареков е сред водещите депутати на ЕП, а множеството командировки в различни точки на Европа заради ангажиментите около Комисията по енергетика и Комисията по екология в ЕП, на които той е член, са показателни за успешната работа в екип и множеството политически мисии в Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

Докладът приет днес, насърчава държавите-членки и местните органи да предприемат допълнителни инициативи, като например фискални стимули във връзка с навлизането на електрически и водородни превозни средства на пазара, данъчни облекчения и освобождавания за собствениците, както и различни други инициативи в свързани с насърчаването на използването на електрически превозни средства, като например намаления на цените, бонус плащания и премии за купувачите на електрически превозни средства и създаване на безплатни паркоместа за електрически превозни средства.

В това отношение в доклада на Бузек - Бареков се отбелязва, че ЕС трябва да изпрати силни и последователни сигнали и да създаде стимули, за да осигури сигурност на инвеститорите и да увеличи частните инвестиции в иновации в чиста енергия, научноизследователска и развойна дейност и внедряване.
Успешното внедряване на енергийни иновации е едно многостранно предизвикателство, което обхваща както веригите за стойността на предлагането, така и търсенето, човешкия капитал, динамиката на пазара, регулирането, иновациите и индустриалната политика. Либерализация на европейските енергийни пазари, чрез премахване на пречките пред свободното формиране на цените и постепенното премахване на енергийните субсидии.

Комисията и държавите-членки се приканват да въведат механизми за координиране на европейските, национални и регионални програми за научни изследвания и иновации в областта на енергетиката с цел насърчаване на взаимодействието и избягване на дублиране, като по този начин се гарантира най-ефективното използване на съществуващите ресурси и инфраструктура. Да се извърши оценка на резултатите от финансови инструменти и фондове, свързани с енергопотреблението, и да се осигури "ускорена" реакция за подобряване на инструментите. Засилване на усилията в подкрепа на иновациите в устойчивото снабдяване със суровини и рециклиране.

От това зависи и безопасността на дългосрочното финансиране. Членовете на ЕП потвърдиха призива си за увеличаване на общия бюджет от поне 120 милиарда EUR (2021-2027) и да се увеличи дела на свързаното финансиране за устойчиви енергийни проекти с ниски емисии в най-малко 50% над съответните суми по "Хоризонт 2020", за да се осигури достатъчно финансиране за подпомагане на енергийния преход на ЕС и ефективното изпълнение на Енергийния съюз.

В доклада се подчертава, че синергиите между политиките на ЕС следва да бъдат укрепени чрез единна и последователна позиция на ЕС по отношение на антидъмпинговите мерки, за да се гарантира, че преработвателната промишленост се възползва пълноценно от енергийния преход.
Другата седмица Бареков ще се срещне с австрийския министър на енергетиката във Виена и с водещи австрийски индустриалци като член на делегацията на ЕП.