Интервю с Евгения Живкова, дизайнер и експолитик, излъчено в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 23 септември 2018г.
 
 
Илиана Беновска: Това интервю записваме на 18 септември, 2018 година. Намираме се, заедно с г-жа Евгения Живкова, на нейното поредно ревю, което е на тема?
 
Евгения Живкова: Фантазия.
 
Илиана Беновска: Есен-зима?
 
Евгения Живкова: Есен-зима, да.
 
Илиана Беновска: Кое поред е това интервю, г-жо Живкова?          
 
Евгения Живкова: Около осмото, може би, днеска.
 
Илиана Беновска: Успявате ли да кажете различни неща?
 
Евгения Живкова: Общо взето не съвсем, тъй като едно и също ме питате.
 
Илиана Беновска: Сега ще видим. А кое е поредното Ви ревю?
 
Евгения Живкова: Поредното ревю..., не съм ги броила, не знам. Всяка година, от 1993-та – по две, само последните пет години – по едно, трябва да ги смятаме – над 40, да.
 
Илиана Беновска: Браво! Доволна ли сте от това, че се опитвате хем да следвате модните тенденции, хем да правите българска мода?
 
Евгения Живкова: Доволна съм, защото аз през годините смятам, че имам добро наблюдение над стила, над желанията на българките, и естествено трябва, разбира се, да се следват модните тенденции!
 
Илиана Беновска: Погледнах какво предлагате в това издание.
 
Евгения Живкова: Ето това е нещо интересно, ново, хем е спортно, хем е младежко – трикотажна блуза. Отгоре допълнително се апликират тези бродирани цветя.
 
Илиана Беновска: Кой е моделиерът?
 
Евгения Живкова: Моделиерът или дизайнерът, или изпълнителят? Дизайнерът съм аз!
 
Илиана Беновска:  Защото знам, че и малката Ви дъщеря Андреа помага.
 
Евгения Живкова: Да, и разбира се целият екип, който ми помага за създаването на облеклата, защото това, да се зашие толкова прецизно отгоре върху трикото, е също сложна и отговорна работа.
 
Илиана Беновска: А как задавате генералната линия? Защо този панталон е с това бие?
 
Евгения Живкова: Защото този панталон, освен че се комбинира, според мен, добре към тази блуза, той е актуален и като цяло към тенденциите в колекцията. Това кардиналско червено е много модерно за този сезон!
 
Илиана Беновска: Това спортна дреха ли е?
 
Евгения Живкова: Може да се каже, че панталонът може да се носи с тази блуза, като по-спортно облекло, също така и с червено сако, което ще видим по-нататъка, от същата материя, също така и в черно.
 
Илиана Беновска: А как гледате на връщането на 60-те години в модата?
 
Евгения Живкова: 60-те години или може би по-изчистеният, минималистичен стил в облеклата е доста модерен. Продължава да бъде харесван и от публиката, и от самите дизайнери!
 
Илиана Беновска: Има ли в България Джаки Кенеди, защото тя беше символът на 60-те и тези рокли точно?
 
Евгения Живкова: Мисля, че има дами, които се обличат добре. Може би има дами, на които им седят подобни рокли добре, но чак Джаки Кенеди – не мисля!
 
Илиана Беновска: Президент Радева, какъв е талонът й за модата?
 
Евгения Живкова: Президент Радева, смятам, че колкото може жената показва добра визия! Има данни като фигура, като структура, като цяло. Не смятам, че би трябвало да бъде чак толкова критикувана, както е!
 
Илиана Беновска: Така е, съгласна съм с Вас, жената ни представлява добре! Това е една официална рокля, може би бъдеща абитуриентска ли е или зимна?
 
Евгения Живкова: Това е една официална рокля. Не бих казала, че е толкова зимна. Тук, при тази рокля, допълнително на ръкавите са апликирани тези цветя. Това е едно от любимите неща на нашата марка, да правим допълнителни апликации, които са доста сложни, и правят роклите да изглеждат по-интересни и не толкова обикновени! Това е туника с панталон, по екстравагантен!
 
Илиана Беновска: Това би ли подхождало на г-жа Корнелия Нинова, новият лидер на БСП?
 
Евгения Живкова: Това мисля, че на Вас ще Ви подхожда страшно много, имате и фигурата за такава дреха!
 
Илиана Беновска: Ще го пробвам, но г-жа на Нинова, например, какво би й подхождало, можете ли да ми покажете, защото тя е жена политик, а Вие обичате политиците ?
 
Евгения Живкова: На г-жа Нинова можем да покажем, да, ето това кардиналско червено сако с пола би й подхождало, според мен!
 
Илиана Беновска: Да не разбъркаме тука разпределението?
 
Евгения Живкова: Не няма проблем!
 
Илиана Беновска: Да го вдигна ли?
 
Евгения Живкова: Не, вече знаем кое къде е. Това сако, мисля, че би й подхождало!
 
Илиана Беновска: Избрахте го заради цвета ли?
 
Евгения Живкова: Не само заради цвета, заради модела, тъй като е класическо сако. Хем е двуредно, но не е чак толкова силно застъпено двуредно, и мисля, че би й седяло добре! Има леко разкрояване в талията.
 
Илиана Беновска: Харесвате ли БСП под ръководството на г-жа Нинова?
 
Евгения Живкова: Вие ми задавате въпроси, които не са свързани с модата!
 
Илиана Беновска: Ние не сме се уговаряли да говорим само за мода!
 
Евгения Живкова: БСП си избират лидерите, както знаете аз не съм член. Разбира се, мога да давам своето мнение. Аз лично имам прекрасни отношения с г-жа Нинова! Смятам, че тя успява да се наложи като лидер, дано да продължи така!
 
Илиана Беновска: Но самата БСП как се експонира? Вие бяхте толкова години в политиката и в парламента!
 
Евгения Живкова: Много е трудно да се управлява една толкова стара партия, с толкова голяма членска маса! Не смятам, че за никой лидер би било...
 
Илиана Беновска: Е, вече не е чак толкова голяма тази членска маса, ГЕРБ ги превъзхожда!
 
Евгения Живкова: Превъзхожда ги може би на изборите, но в крайна сметка БСП си имат достатъчно много членове. Според мен е положително също това, че като че ли има и млади хора, които стават членове на БСП, и това е радващо!
 
Илиана Беновска: Вашите дъщери симпатизират ли на БСП?
 
Евгения Живкова: Моите дъщери не мога да кажа на кого симпатизират, тъй като може би трябва тях да ги попитате.
 
Илиана Беновска: Какво ги влече повече – политиката или модата?
 
Евгения Живкова: Политиката не ги влече, модата, разбира се!
 
Илиана Беновска: Един малко тъжен въпрос ще задам, но сигурно сте си го задавала. Вашата майка, Людмила Живкова, ако беше тук, сред нас, какво бихте й предложили да облече?
 
Евгения Живкова: Ами, труден въпрос за отговаряне, но ако искате мога да Ви покажа по-нататъка.
 
Илиана Беновска: Аз си харесах едно нещо. Ей там, онова червеното мисля, че ми хареса!
 
Евгения Живкова: Тука бих се спряла на розовото!
 
Илиана Беновска: Дайте Вие!
 
Евгения Живкова: Майки ми обичаше светлите тонове, може би една класическа рокля като тази и това сако. Всъщност в по-ранните си години носеше и черно. По-нататъка започна да носи по-светли облекла.
 
Илиана Беновска: Така, Вие какво бихте облякла от тук намиращите се дрехи?
 
Евгения Живкова: Доста неща бих облякла.
 
Илиана Беновска: Кой Ви е фаворит?
 
Евгения Живкова: Ето това сако ми е фаворит!
 
Илиана Беновска: Кое сако?
 
Евгения Живкова: Ето това, то и на Вас ще Ви седи много добре!
 
Илиана Беновска: Да го пробваме ли как изглежда в ефир?
 
Евгения Живкова: Да, вижте тези допълнения.
 
Илиана Беновска: Чудесно! Ще Ви помоля да задържите за малко устройството, а аз да облека. Ето, сега ще видим в ефир как изглеждат дрехите на г-жа Евгения Живкова. Леле, пропусна ме някое копче, и ръкавите са таман!
 
Евгения Живкова: Супер, добре!
 
Илиана Беновска: Добре ли е, колеги? Разклати камерата, в знак на съгласие!
 
Евгения Живкова: Това сако може да се комбинира и с пола, черна, и с рокля, и с панталон! Аз, в случая, съм сложила към него един черен панталон, който е малко над глезените.
 
Илиана Беновска: Ето, ревюто започна! Още от ефира на „Беновска пита”, а после ще го видим цялото. Благодаря!
            Кое е онова, което Вие бихте номинирали като успех в модата за Вас?
 
Евгения Живкова: Може би това, че все пак толкова години успявам да присъствам на българската сцена, да имам клиенти, които да харесват моите облекла, това е важно за всеки дизайнер и творец като цяло!
 
Илиана Беновска: Виждам, че и аксесоари тука сте приготвили – обувки. За всеки тоалет ли имате собствена визия с какво трябва да го допълните?
 
Евгения Живкова: Да, за всеки тоалет имам собствена визия – с какви обувки, с какви допълнителни неща, аксесоари, трябва да се допълни.
 
Илиана Беновска: Кой Ви помага в избора на допълнителните аксесоари?
 
Евгения Живкова: Ами общо взето никой не ми помага, но когато използваме различни марки на обувки, хората, които ги представляват, ми помагат в избора, съдействат ми, но общо взето бих казала, че аз знам на коя дреха какви обувки, например, трябва да се сложат.
 
Илиана Беновска: Ако говорим за – как се обличат нашите жени в политиката, сещам се Мая Манолова, например, не знам дали Ви е приятелка?
 
Евгения Живкова: Да.
 
Илиана Беновска: Тя е един елегантен човек в политиката!
 
Евгения Живкова: Да, Мая Манолова, за по-официален повод...
 
Илиана Беновска: Това май...?
 
Евгения Живкова: Да, тази рокля, с това манто, на Мая Манолова, за по-официален повод – това би й седяло добре!
 
Илиана Беновска: И на мен ми харесва!
 
Евгения Живкова: Да, и на мен! Това ми е едно от любимите!
 
Илиана Беновска: Какво ще бъде онова, което би променило отношенията между хората в политиката, ако се ръководим от, как да кажа..., красотата на облеклото и контактът, което то осъществява между нас? Нали знаете, има отблъскващи дрехи, привлекателни!
 
Евгения Живкова: При всички случаи, според мен, една красива дреха, елегантна, съобразена с въпросните поводи, за които би се носила, е подходяща и би скъсила донякъде контакта!
 
Илиана Беновска: Дядо Ви..., Вие започнахте навремето с плетене на пуловери, така беше, нали, когато него го пуснаха от ареста?
 
Евгения Живкова: Да.
 
Илиана Беновска: Мислила ли сте си – Тодор Живков какво би казал, ако е на едно ревю?
 
Евгения Живкова: Той беше на едно ревю, имаше тази възможност, на едно ревю в един хотел, когато го представих. Може би да беше 1997 г., малко преди да почине. Тогава вече беше пуснат от домашен арест и имаше възможност да присъства на ревюто за първи път и последен, фактически, за съжаление!
 
Илиана Беновска: И какво каза?
 
Евгения Живкова: Каза, че много му е харесало, че не е очаквал толкова интересно да бъде, защото само беше слушал, беше гледал по телевизията или на видео.
 
Илиана Беновска: Не го ли считаше за несериозно това?
 
Евгения Живкова: Изобщо не предполагаше колко грандиозно изглежда, когато присъстваш на подобно събитие!  
 
Илиана Беновска: А той ли Ви подтикна към политика?
 
Евгения Живкова: Не, не ме е подтиквал, напротив, даже сме коментирали, говорили сме, и аз съм казвала, че нямам желание да се занимавам с политика в онези времена.
 
Илиана Беновска: Добре де, но Вие бяхте много трайно в политиката.
 
Евгения Живкова: Осем години.
 
Илиана Беновска: Осем години, опитахте се да направите доста, бих казала, полезни неща! До колко те се осъществиха – това е друга тема. Кое считате за най-голямото си постижение в политиката?
 
Евгения Живкова: Много неща смятам, че се осъществиха. Имам различни предложения, свързани със закона за просветата, също така с развитието на младежта, на спорта! Имам доста инициативи, които съм реализирала в законодателството! Също така бях и докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за Азербайджан. Мисля, че и там успях добре да се справя и да помогна на своите колеги от Азербайджан да бъдат добри в следването на препоръките на Съвета на Европа!
 
Илиана Беновска: Не Ви ли липсва политиката?
 
Евгения Живкова: Не, не ми липсва напълно политиката. Чувствам се по-спокойно, по в свои води в модата!
 
Илиана Беновска: А това страхотно манто, червено, но в различни нюанси!
 
Евгения Живкова: Да.
 
Илиана Беновска: На коя бихте го препоръчала? Кой ви изскочи от главата в момента?
 
Евгения Живкова: Мая Манолова ми изскочи!
 
Илиана Беновска: Отново Мая! Универсална за обличане?
 
Евгения Живкова: Защото Мая е универсална за обличане! Мая има хубава фигура, поддържана, и смятам, че всяка дреха би й седяла добре!
 
Илиана Беновска: Да, прекрасна е, наистина! И на мен много ми харесва!           
            Ако се опитаме да върнем нещата назад, бихте ли започнала пак мода, пак политика?
 
Евгения Живкова: Мода със сигурност, може би и политика. Човек не може да се връща назад и да казва какво не би направил. Аз не мога да кажа, че не съм доволна от това, което съм направила в политиката например!
 
Илиана Беновска: Ако бяхте в политиката, какво щяхте да кажете на Бойко Борисов?
 
Евгения Живкова: Задавате ми такива въпроси, които не са свързани с модата!
 
Илиана Беновска: Ама няма да се уговаряме. Ние с Вас не можем да разговаряме само за мода, това е..., ще ни се смеят хората! Нито аз съм в модно предаване, нито Вие сте само дизайнер!
 
Евгения Живкова: Естествено. Какво бих му казала? Бих му казала, че може би действително трябва да обръща повече внимание на случващото се в държавата с обикновените хора, да се мисли повече за тях, това е едно от нещата, и да има действително по-близък контакт с хората, не само чрез телевизията!
 
Илиана Беновска: А БСП дават ли достатъчно ясна алтернатива, те са единствената опозиция?
 
Евгения Живкова: Според мене не напълно!
 
Илиана Беновска: Какво им куца?
 
Евгения Живкова: Според мен, може би донякъде им куца и винаги им е куцало – изявите им пред публика, пред медии, чрез медии. Публичността мисля, че им куца! Това е един проблем при БСП!
 
Илиана Беновска: Искам да Ви заведа към един подарък, който съм Ви подготвила. Ще помоля екипът да ни последва, да мине даже пред нас, и докато вървим натам, да Ви попитам какво мислите за другия знаков политик в България – Ахмед Доган?
 
Евгения Живкова: Ахмед Доган е пример за политик според мен! Като цяло – умен, разумен политик!
 
Илиана Беновска: Не Ви ли липсва напоследък?
 
Евгения Живкова: Може би като цяло – смятам, че липсва на политика, защото, пак казвам, той е разумен политик! Благодарение на него ДПС е една либерална партия, която е утвърдена!
 
Илиана Беновска: Ето това е подаръкът, който обикновено правя на събеседниците. Това е една книга, която сме написали 1992 г., това е едно дълго интервю. Ще бъда много благодарна да го прочетете и да го анализирате, защото ние, с почетния председател на ДПС, не можахме да издадем втора част, защото сякаш темите, анализирани от него тук, не са намерили решение.
 
Евгения Живкова: Благодаря! Аз ще Ви подаря също две книги – едната е сборник, в който има и моя публикация на тема „Възникване и развитие на Индската цивилизация”, също така има и тезиси на Тодор Живков.
 
Илиана Беновска: Да напомним – по специалност Вие сте?
 
Евгения Живкова: Историк, и специализацията ми е История и теория на културата.
 
Илиана Беновска: Научната работа не Ви влече?
 
Евгения Живкова: Не, за съжаление! Подарявам Ви второто издание, допълнено второ издание на „Мемоарите на Тодор Живков”.
 
Илиана Беновска: Може ли да кажа една шега, много лично ще прозвуча – като следвах, четях в студиото на слепите. Хората имаха нужда някой да им чете книги, да се записват, да се разпространяват. В един момент ми дадоха да изчета цялото издание на томовете на другаря Тодор Живков, говоря за 80-те години. Знаете ли кое най-много ми хареса?
 
Евгения Живкова: Кое?
 
Илиана Беновска: Какво съм разбрала точно тогава не знам, но най-много ми хареса последният том – там бяха импровизираните му речи, там си беше той!
 
Евгения Живкова: Най-вероятно действително е било така.
 
Илиана Беновска: Чели ли сте всичките му...
 
Евгения Живкова: Не, не мога да ги прочета, те са огромно количество.
 
Илиана Беновска: Без да възмущавам Вашия моден вкус, да Ви подаря тениската на предаването „Беновска пита”!
 
Евгения Живкова: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Отзад има въпрос „...Защо?”.
 
Евгения Живкова: Защо какво?
 
Илиана Беновска: Защо какво? Какъв въпрос със защо често си задавате, и имате ли отговор?
 
Евгения Живкова: Не на всички защо-та, но понякога.
 
Илиана Беновска: Напоследък?
 
Евгения Живкова: Напоследък нямам – защо. Може би – защо продължавам с мода?  
 
Илиана Беновска: А защо продължавате с мода?
 
Евгения Живкова: Защото това е моето призвание!
 
Илиана Беновска: Вашето призвание?
 
Евгения Живкова: Да!
 
 
Илиана Беновска: И...!
 
Евгения Живкова: Нямате да ме удряте (има се предвид традиционната ябълка, която Илиана Беновска подарява на събеседниците си, подхвърляйки я – бел. авт.)!
 
Илиана Беновска: Няма да Ви удрям, аз и президентът Радев не го ударих, аз му я хвърлих много умело! Сега ще я хвърля с лявата ръка, държите ли? Браво! Спортувате ли?
 
Евгения Живкова: Да.
 
Илиана Беновска: Какво правите?
 
Евгения Живкова: Ски – зимни, водни, колело.
 
Илиана Беновска: Подарявам Ви тази ябълка, защото тя е символ на желанието ни да се убедим, че България не е нация на гнилите ябълки, както ни обвини един френски пътешественик, който беше посланик тук, и замина за Африка, защото там го заточиха, а сме една нация на здравите, български, червени ябълки и ще успеем!
 
Евгения Живкова: Така е, и аз така смятам, права сте!
 
Илиана Беновска: И последно, за финал, какво бихте казали на зрителите – трябва ли да се интересуват от политика, и трябва ли да анализират нещата преди да реагират спонтанно?
 
Евгения Живкова: Според мен задължително трябва да се интересуват от политика, защото от всички нас зависи бъдещето на държавата и ние избираме политиците! Трябва да анализират преди да говорят, да!