Конфликтът между институциите ще продължи, защото в неговата основа стоят руските енергийни проекти. Това заяви в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" политологът Евгений Дайнов.
Според него, президентът Георги Първанов е този, който провокира тези сблъсъци, защото има различни виждания от тези на Симеон Дянков за бъдещето на АЕЦ „Белене”.

Министърът на Бойко Борисов преди време отсече, че проектът за втора атомна централа може да види бял свят, само ако бъде избран европейски инвеститор.

Според Дайнов позицията на Първанов обаче е точно обратната и той иска Русия да финансира централата.

По време на последното си посещение в Брюксел Първанов разговарял и комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер за развитие на българската ядрена енергетика. Във връзка с проекта за АЕЦ "Белене" комисарят отбелязал, че никой не е изразил притеснение от осъществяването му с руски капитали, обясни след срещата Първанов, което според анализаторите е лобиране за Русия.

Според Дайнов с пресконференцията си в петък президентът е искал да каже на Бойко Борисов - с теб няма да воювам, махни министъра, откажи се от Костов, спри импийчмънта и ще се разберем. Премиерът обмислял това послание, затова мълчал. 

Според политилога синята коалиция е най-качествената подкрепа на правителството в момента, въпреки малкото си депутати, затова Борисов ще сбърка ако послуша Първанов.

На въпрос кой ще надделее, Дайнов отговори: „Ще загуби този, който мигне пръв".

 Бойко Борисов въобще не се намесва в цялата тази история и виждаме, че във втората част на пресконференцията на Първанов, където бяха въпросите и отговорите, президентът ясно съобщи на Бойко Борисов, че не иска да се бие с него. Той си избра за мишени министрите Цветанов и Дянков и предупреди премиера, че докато тече този конфликт, зад гърба му Иван Костов взима властта. Това бяха ясни послания към Бойко Борисов: „Не искам да се бия с теб. Махни ги тия двамата. Откажи се от опората си върху Синята коалиция и ще се разберем, коментира Дайнов.

Според  него Борисов обмисля тези послания и ще се види как ще реагира. „Ако влезе в конфликт със Синята коалиция или уволни Дянков, той ще е мигнал прав и президентът ще е в добра позиция. Ако не се случат тези неща, очевидно правителството ще бъде в по-печеливша позиция", прогнозира политологът. Дайнов допълни: „Ако по някакъв начин Бойко Борисов се откаже от подкрепата на Синята коалиция, той ще загуби най-качествената си опора. Това не са много хора, но те са опитни и практически му пазят гърба в момента. Затова Първанов се опитва да вкара клин между тях".

По думите на Дайнов президентът предлага разговор на министър-председателя и жертва на един министър. „На мястото на Бойко Борисов не бих влязъл в тази сделка", изрази мнение политологът. Той посочи ценното качество на това правителство: „Назовава нещата с истинските им имена". /БЛИЦ