Очаквано, споразумението за новото име на Република Македония не беше посрещнато с одобрение единодушно в Гърция и Македония. Първи своите възражения изказаха опозиционни формации в двете държави.
 
„Зоран Заев премина червените линии, които досега защитаваха всички политици, на които гражданите гласува доверие да ръководят държавата, се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ, съобщава „Фокус“.
 
„Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави „граждани на Северна Македония“. Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано, тъй като за първи път в продължилите две десетилетия преговори един политик от Македония се съгласи безотговорно да приеме всички техни условия и да им осигури най-добрата сделка досега. Република Македония, нейното минало, настояще и бъдеще вчера станаха жертва на навика на Зоран Заев да си кърши гръбнака за личен интерес“, се казва в партийното изявление.
 
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция Кириакос Мицотакис пък заяви: „Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише
споразумението за името на Македония (в източника - Бивша югославска република Македония), тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ)“.
 
Един ден след като Атина и Скопие обявиха, че са постигнали историческа сделка за преодоляване на десетилетия спор, лидерът на „Нова демокрация“ призова президента Прокопис Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството.
 
В по-ранно изявление пред телевизия „Скай“, говорителят на консервативната партия Мария Спирайки заяви, че правителството в Атина е постигнало „лошо споразумение“, като добави, че премиерът „няма легитимност да сложи своя подпис“.
 
„Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.