Данаил Кирилов от ГЕРБ е депутатът, говорил най-дълго от трибуната на парламента. Това показва справка за изказванията на народните представители за първата сесия на 44-ото Народно събрание (за периода 19 април – 28 юли 2017 г.). Тя бе предоставена на „Флагман“ след искане за достъп до обществена информация.

Кирилов е и депутатът, който е взимал думата най-много пъти – 147. Той не е известен с особено голяма словоохотливост. Първото му място е обяснимо с факта, че е председател на правната комисия на парламента, поради което се налага да чете формално докладите по приемането на членовете на закони в неговата сфера. А първата сесия на 44-ото Народно събрание се отличи с гласуване на няколко ключови законопроекта, свързани с правосъдието.

Данаил Кирилов е говорил 5 часа и 41 мин от трибуната на парламента. 

На второ място по продължителност на изказванията е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов (2 часа и 52 мин), плътно следван от лидерката на БСП Корнелия Нинова (2 часа и 43 мин). По-надолу в класацията е Хасан Адемов от ДПС (председател на социалната комисия). Пети изненадващо изскача Георги Гьоков от БСП, който явно е бил особено активен през миналата сесия. Шеста е бургаската депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова. Нейната голяма активност може да се обясни с това, че тя бе председател на две временни комисии – за НДК и за проучване на случаите за неизплатени заплати. Йорданова е и заместник-председател на бюджетната комисия, в което й качество също се налага да взима думата.

Седми по продължителност на изказванията е Таско Ерменков, който е говорил общо 2 часа.

Под границата от 2 часа са говорили следващите в класацията. Осми е Филип Попов от БСП, който отговаря за юридическите въпроси. А девета е председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

По брой изказвания класацията изглежда по доста по-различен начин. Както стана ясно, Данаил Кирилов отново е начело със 147 взимания на думата. Но тук втори е Филип Попов (83), а „бронзът“ е за Менда Стоянова (80). Четвърти пък е икономическият експерт Драгомир Стойнев (БСП) с 57 изказвания от трибуната на парламента. Пети е Таско Ерменков (53), а шести Цветан Цветанов (52).

Седми изскача Станислав Иванов от ГЕРБ (46), който често взимаше думата заради промените в правилата за движение по пътищата.
Осмото място си поделят „голямата уста“ на БСП Антон Кутев и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки с по 42 изказвания.

Припомняме, че най-активните депутати на трибуната на предишното 43-о Народно събрание бяха Данаил Кирилов, Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт) и Менда Стоянова.