Г-жа Цачева ще трябва да покаже, че е подходящият кандидат, защото има много хора, които са добри в една сфера, но после не се справят на даден пост. Такъв пример е г-н Росен Плевнелиев. Той обезличи президентската институция. Този пост не беше за него. Президентската институция може да си върне уважението. Това заяви кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин в ефира на bTV.
"Отричах, че ще съм кандидатът за президент на АБВ, защото ние положихме усилия Левицата да е консолидирана, но г-жа Нинова ни излъга. Това е в интерес на ГЕРБ. След изборите ще видим кой седи зад Пламен Орешарски", коментира Калфин. 

По думите му най-важното е тази институция да бъда осмислена. "Тя трябва да е до хората и да търси решение за проблемите им", заяви Калфин. 

"Не бих могъл да анализирам думите на премиера за оставката му, ако не спечелят президентските избори, особено след играта на криеница през последния месец с кандидата им. Доколко ще работи правителството - зависи от волята на премиера. Това няма отношение към президентските избори.Ако излезем в предсрочни избори, Борисов ще търси по-голяма консолидация. България ще я управляват коалиции. Важното е те да не са безпринципни, а да управляват чрез ясни за народа споразумения", каза още той. 

Що се отнася до кандидатурата на Кристалина Георгиева за Главен секретар на ООН Калфин заяви, че дебатите ще текат, докато не се намери най-добрият кандидат за поста. 

"В политиката съм от 20 години и много пъти съм си казвал, че това ще ми е за последно, но не се е случвало по една или друга причина. Мисля, че съм дал много в различни аспекти", смята още той.