Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в събота, че Анкара не е искала визова криза със САЩ, предава Anadolu Agency, цитиран от Фокус. “Те започнаха визовата криза и след това я прекратиха. Чудесно. Ние никога не сме искали визова криза и сега тя е прекратена. Това трябваше да се случи така или иначе“, заяви турският лидер.
Ердоган направи тези коментари по време на регионален конгрес на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ в северната турска провинция Кастамону. В четвъртък от посолството на САЩ в Турция обявиха, че възобновяват нормалния режим на издаване на визи след края на двумесечната криза. В отговор на това, Анкара също възобнови нормалното издаване на визи за американци.

Както БЛИЦ съобщи, на 8 октомври американското посолство прекрати издаването на неимигрантски визи за турски граждани в отговор на ареста на служител на американското консулство в Истанбул, предизвиквайки реципрочна реакция от турските власти. Турският президент не пропусна да коментира отново сирийските кюрди, които получават оръжие от Вашингтон: „Ние ще направим с тях (сирийските кюрдски организации) това, което направихме с „Ислямска държава“ и със сигурност ще осигурим спокойствие по границите си“, категоричен е турският държавен глава. Той заяви също, че Турция е решена да ликвидира терористичната заплаха в Сирия. „Всички в региона трябва да приемат този факт. Съвсем скоро ще надделеем над терористичната организация („Ислямска държава“), по един, или по друг начин. Нашето искане е, да не бъдем притеснявани, докато свършим това“, подчерта Ердоган. Турският президент не пропусна да разкритикува САЩ за това, че оказват помощ на „Кюрдските сили за народна самоотбрана“(PYD), които са издънка на поставената в турския списък на терористичните организации „Работническа партия на Кюрдистан“(ПКК).

„От деня, в който ми казаха, че организациите в региона повече няма да им доставят оръжия, не стотици, а повече от 4 хиляди камиона, натоварени с различно въоръжение, както и бронетехника, са предадени в ръцете им“, изрази възмущението си Ердоган. Той заяви, че САЩ са предвидили да отделят бюджетни средства за подпомагането на терористичните организации през 2018 година. Турският лидер изрази желанието си за сътрудничество със САЩ в Сирия, по подобие на това с Иран и Русия. „Но проблемът е в това, дали САЩ искат да си сътрудничат с нас“, подчерта той. „Ние и САЩ сме заедно в НАТО и сме стратегически партньори, но не разбирам как си сътрудничиш със своя стратегически партньор в борбата срещу тероризма, като помагаш на друга терористическа организация“, обобщи Ердоган.