Според турския премиер Бинали Йълдъръм не е правилно една държава да нарежда на друга какво да бъде официалното ѝ име. Йълдъръм направи изказването по време на посещението на македонския премиер Зоран Заев в Анкара, съобщава БНТ. Турция и Македония са свързани по братски, няма разлика между Анкара и Скопие, турците никога няма да изоставят македонските си братя - думи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Посещението на Зоран Заев в Турция идва в момент, когато Атина и Скопие навлиза в активна фаза на преговори за разрешаване на дългогодишния спор за името на Република Македония. Не случайно и именно тази тема беше в центъра на разговорите между Зоран Заев и турския му колега Бинали Йълдъръм.
 
„Името на една държава не трябва да бъде определяно от друга страна. Не е правилно. но въпреки всичко най-голямото ни желание е диспутът с Гърция да бъде разрешен по приятелски“, каза Йълдъръм.
 
Зоран Заев от своя страна изрази пълна подкрепа за турските власти и действията им след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 година.
 
„С голяма загриженост следим трагичните събития от 15 юли 2016 г. Обсъдихме опита държавен удар и поддържаме демократично избраните институции на Република Турция“, посочи Заев.
 
По време на срещата Турция е подкрепила интеграцията на Македония в НАТО.
 
Македонският премиер се среща днес и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Подготвени сме да създадем условия за навлизане на повече турски капитали, а компаниите могат да инвестират освободени от данъци в продължение на 10-години, увери Заев, който само преди дни се срещна с представители на турската компания ТАВ - концесионер на летището в Скопие и договори инвестиция от 45 милиона евро.