Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес с папа Франциск във Ватикана, за да обсъди с него важни въпроси като признаването на Йерусалим за столица на Израел и положението в Сирия, предават световните агенции.
И двамата изразиха загриженост от решението, което според много съюзници на САЩ може да обрече на провал мирните усилия в Близкия изток. Ердоган и папата се очаква да разговарят и за Сирия, Ирак, хуманитарната помощ и бежанците.
 


Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Йерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".
 


Срещата се провеждаше докато полиция налагаше забраната за протести в центъра на Рим. За първата подобна визита от 59 години италианските власти обявиха 24-часова забрана за демонстрации, която обхваща пристигането на Ердоган късно в неделя и заминаването му в понеделник. За посещението му бяха разположени 3500 полицаи.
 
Преди срещата конвоят на Ердоган пристигна на пустия площад „Свети Петър“, който бе зорко охраняван от полицията.
 
Ердоган, който връща визита на папата в Турция през 2014 г., имаше частен разговор с Франциск около 50 минути в кабинета на водача на светия отец в Апостолическия дворец във Ватикана.
 

В края на частната част от срещата папата подари на Ердоган бронзов медальон, показващ ангел, прегръщащ северното и южното полукълбо, преодоляващ съпротивата на дракон.
 
„Това е ангелът на мира, който задушава демона на войната“, каза Франциск на Ердоган, подарявайки му медальона, направен от италианския художник Гуидо Верой. Това е символ за свят, основан на мир и справедливост.
 
Публичната част от срещата, с репортери от антуража на Ердоган, бе сърдечна, въпреки че двамата лидери изглеждаха сковани, докато сядаха до бюрото на папата, преди журналистите да си тръгнат, посочва „Ройтерс“.
 

Турция стартира на 20 януари операция „Маслинова клонка“, целяща за прогони от анклава Африн в Северна Сирия кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за клон на терористичната организация ПКК.
 
Очакваше се папата, който критикува ужасите на войната и оръжията за масово унищожение, да повдигне темата за Африн на срещата си с Ердоган.