Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията на гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция от 1952 година насам.

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност, чиито права по думите му системно се нарушават. Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите.

Турският държавен глава разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина. На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър-председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

„В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 година заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Беломорска Тракия", заяви Ердоган.

През първия ден от посещението на Ердоган в Атина доминираха конфликтните проблеми - на първо място искането, което турският президент направи публично за ревизия или осъвременяване на Лозанския мирен договор, в светлината на защитата на правата на мюсюлманското малцинство в Беломорска Тракия.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Не може да има ревизия на Лозанския договор, заяви гръцкият премиер.