Министърът на икономиката Емил Караниколов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 18 януари 2018 г.
Илиана Беновска: Може ли да кажете, министър Караниколов, какво става с инвестиционната карта на България, икономическите зони и какъв ще бъде приносът не само към финансовата част на бюджета, а и към Националната програма по заетостта?
 
Емил Караниколов: Картата, която подготвяхме още от миналата година, инвестиционната карта, в която всеки инвеститор ще може да вижда какъв бизнес има на територията на различните региони в България се подготвя. В момента я свързваме с картите, които имате, с информацията от МОН с цел всеки един инвеститор да вижда и какви учебни заведения и университети съществуват, също и с Агенция по заетостта, за да се вижда и какви свободни бройки има и какви специалисти има в регионите.

Тя е в проект на развитие. В момента подготвяме също така, ще има мобилно приложение за инвеститорите в които те ще могат да се запознават на различни езици с пълната информация, както и създаваме виртуално деловодство към Агенцията за инвестиции, което ще работи денонощно, всеки ден за пълна информация на инвестициите. От доста от индустриалните зони в момента се водят преговори със 7 големи инвеститори, към момента няма да ги спомена, нека да стане факт, надявам се съвсем скоро и от индустриалните зони ще има изключително положителни новини. Още един път казвам – има сериозен интерес към България от страна на инвеститорите. Нека заедно да работим. Мисля, че всички, вчера имахме и брифинг в икономическа комисия, всички са доволни от това, което се случва, просто трябва да продължим тази тенденция.
 
Илиана Беновска: Успокоиха ли се отношенията „Дунарит” – „Емко” и защо ще се увеличават заплатите в „Терем” ли беше?
 
Емил Караниколов:
За „Терем” не мога да кажа, това е структура към Министерството на отбраната. За държавните дружества от военно-промишления комплекс, които са към Министерството на икономиката заплатите бяха увеличени миналата година. Ще видим каква е информацията, тя е доста положителна, ако има възможност ще им бъде увеличен фонд работна заплата и тази година. А щом няма и в медиите, и общественото мнение разговори по темата за военно-промишления комплекс – значи всичко върви много добре!