Партията на европейските социалисти е демократична партия и е нормално да има различни позиции и гледни точки. Нашето мнение е, че налагането на санкции и излизането извън ЕС няма да реши проблема а ще доведе до дезинтегриране на Европейския съюз , каза в предаването „Денят на живо”, Елена Йончева по темата с Унгария.

В Унгария има дори голям проблем с корупцията, както и липса на медийна свобода. Тоест ако ще се прилага един критерий, то трябва да е всеки, иначе то ще е добре само за тези, които искат да разделят Европейския съюз.  Дори сред ЕНП има дискусия кой е правилния подход. Всички сме на мнение, че има проблеми, но трябва да се видят точните механизми за справяне с тях,заяви тя.

"По-интересен е Бойко Борисов, който има противоречиви мнения. Вие чували ли сте Министерски съвет да излиза с позиция за „някой ден”. Човек трябва по някакъв начин да се измъкне от дадена ситуация и явно това е неговата. Това е позиция на един и същи човек - той казва в България едно и като отиде при началниците си в Европа - съвсем друго. Европейските лидери са нашите партньори, в момента, в който ги вземем за началници, виждаме какво се получава", каза Йончева. 

Тя коментира и основният опонент на БСП - ГЕРБ. "Ако говорим за демократична партия е съвсем нормално да има различни мнения по дадена тема. Когато става дума за национални интереси, разбира се, че ще има сътрудничество между Президента и партиите. Когато управляващата партия мачка граждани, не само Президентът, но и всички ние трябва да се обединим срещу тях", коментира тя след въпрос, дали Румен Радев и БСП не са твърде близки.