Разликата между гласовете, които спечелих аз, и тези, които спечели г-н Станишев, беше много малка. Благодаря за доверието, но това е не само доверие, но и огромна отговорност. Разбирам защо хората ме подкрепиха – защото им писна от тази корупция и грабеж и се надяват, че Европейската комисия ще намери механизми това да спре това. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от БСП Елена Йончева, която вчера беше избрана за водач на евролистата на "червените".

Гласуването беше тайно, спазени са всички основи на едно демократично гласуване, добави тя.

Смятам, че Станишев е един от най-успешните европейски политици. Имали сме двама политици, които са заемали най-високите постове в света – Ирина Бокова и Сергей Станишев, заяви Йончева.

2/3 от докладите на Европейската комисия за съмнителни сделки касаят български видни политически личности. Българинът вярва в европейските институции, въпросът е, че възниква евроскептицизъм, заради липсата на справедливост. Българинът е с отнето достойнство, той разбира, че не може да разчита на българските институции, че те са корумпирани. Трябва самите европейски институции да бъдат алармирани за нердностите. Неслучайно всички се надяват на новия европейски прокурор. Всички се надяват, че той ще обърне внимание на България, коментира водачът на евролистата на БСП.

В България са налети над 30 млрд. евро. За тези средства българинът можеше да живее достоен живот. Според доклад на групата на Зелените в Европейския парламент 11 млрд. евро са средствата, които се крадат в България. Този доклад е базиран на информация на Евростат и на ОЛАФ, уточни тя.

В България получаваме почти 10 пъти по-ниски доходи от тези в Европейския съюз. В България трябва революция на доходите. За това може да се работи и в Европейския парламент. Искаме по-силна социална Европа. Европейските избори са важни и за България, защото това ще бъде вот на недоверие за ГЕРБ – тази групировка, която от 10 години управлява България. Убедена съм, че ще бием ГЕРБ, нямам никакво съмнение, заяви още Елена Йончева.