"Начинът, по който г-жа Елена Йончева представя цялата корупционна схема, звучи като теория на конспирацията. Няма как да се подкупят десетки служители, за да си затворят очите за оградата по границата". Това смята бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев.

Той потвърди, че на места вместо двуредова се е правила едноредова ограда, защото теренът не е позволявал.

Гунев заяви, че голяма част от оградата вече е готова. Пред БНТ обаче той каза, че само със защитно съоръжение няма да се опази границата.

"Тя трябва да се съпъства с интегрирана система с камери и пътища и патрули, които да могат да се движат бързо", коментира той.

Бившият зам.-министър на МВР каза, че би се изненадал, ако излезнат нарушения при проверката за изграждането на съоръжението. Той заяви, че знае, че към президентството се е носила документация за възлагането на строежа. Според него това не е редно и "не му е работа на президентството".

Гунев коментира, че се злоупотребява с информацията от страна на Елена Йончева, но направи уточнението, че все пак не става въпрос за секретни данни.

Междувременно Филип Гунев засегна и темата за недостига на средства в МВР. "Действително мотивацията ще се повиши, ако се вдигне заплатата с 20%. От години не са вдигани заплатите и служителите са демотивирани", заяви той. Бившият зам.-министър обясни, че материалната база също е зле и понякога полицаите няма на какво да печатат документите си. Средната заплата пък е 1000 лв. и надолу.