„Назарбаев номер две е мисия невъзможна“, категоричен беше бившият посланик на България в Казахстан Иван Генов в студиото на предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. Той нарече подалия оставка държавен глава „архитект на нов Казахстан“, който е проявил особена мъдрост, като се е оттеглил поетапно от поста с цел „да остане в историята“.

„Назарбаев е архитект не само на нов Казахстан, но и на постназарбаевата ера“, убеден е експосланикът.

Генов коментира и преименуването на столицата на Казахстан на „Нурсултан Назарбаев“.

„На казахски „Астана“ означава „столица“. И затова едва сега столицата получава име“, поясни бившият дипломат.

По думите му „цял свят се бори за Казахстан“, защото там е „цялата Менделеева таблица, минават основни пътища“.

„Казахстан участва активно в новия икономически и търговски ред. В китайската инициатива „Един пояс, един път“, който засега не е усен на ЕС. Италия обаче вече се включи в тази инициатива“, каза още Генов.

Той разкри и кои известни българи ще бъдат „жокерите“, които ще помагат за добрите взаимоотношения с Казахстан – един от тях е бил покойният Петър Младенов, „много таченият“ там Мъри Стоилов и особено бившето „вице“ на Росен Плевнелиев – Маргарита Попова, към която дъщерята на Нурсултан Назарбаев „имала голямо уважение“.

„Има обаче и антижокери. Един от тях е Росен Плевнелиев, който на два пъти обиди Казахстан и то на рождения ден на столицата му.

Плевнелиев каза, че ние, българите нямаме какво да правим в казахските степи, а те са много важни за тази страна, наричат ги „великата степ“.

Това негово изявление беше месец и половина преди посещението на Маргарита Попова на важен форум за мир в Астана., за да я дискредитира като вицепрезидент“, смята експосланикът.

„Една триада ще диктува сега и в близката една година политиката в Казахстан. Това са Назарбаев, Токаев и дъщерята на Назарбаев Дарига Назарбаева“, прогнозира Иван Генов.