Останали извън борда на правителството, извън Народното събрание дори, а по всичко изглежда - и оставащи без сериозни позиции в следващия състав на ВСС, олигархичните кръгове “Агнешките главички” и “Капитал” активираха един от последните си институционални инструменти – председателят на ВКС Лозан Панов, във войната срещу застрашаващата ги прокуратура.
Панов най-безцеремонно опита да подведе президента Румен Радев и да го въвлече в колосален скандал с противоконституционното искане за създаването на нелегитимна комисия за проверка на главния прокурор. Правилно президентът Радев отхвърли жалките опити на олигархията, като прояви държавнически подход.

Обикалящият по график телевизионните студиа т.нар. “съдия № 1” освен че не спира с политиканстването - нещо немислимо в правова държава: магистрат да се държи като политик, да прави политически изказвания и да политиканства на гърба на институциите, а все повече минира стабилността и конституционния ред в държавата. След като беше неглижиран от президента, кукловодите на Панов го пратиха да иска среща с премиера Бойко Борисов, нищо, че и за първокурсниците от юридическите факултети е ясно, че изпълнителната власт няма нищо общо с проблемите на съдебната. Освен всичко друго поведението на Панов е нахално. В правителството има вицепремиер по съдебната реформа – Екатерина Захариева, има и правосъден министър – Цецка Цачева. Но очевидно Панов приема себе си за нещо повече от вицепремиер и министър, та той може да говори само с министър-председателя.
Борисов, разбира се, в познатия за него стил приема срещата, сигурно не за друго, а за да опитоми поредната марионетка, насъскана срещу него от изплашените олигарси – “Агнешките главички”.

Двойният стандарт отново е в ход. Когато в предишния мандат на правителството всяка сряда преди заседанията на Министерския съвет премиерът, главният прокурор, министрите на финансите и на вътрешните работи, шефовете на службите, както и на данъчната и на митническата администрация обсъждаха борбата с контрабандата, това беше проблем. “Какво прави главният прокурор на оперативка в МС?”, питаха бухалките на очевидно притеснените от работата на държавата олигарси. Лозан Панов също неведнъж е опитвал да уязви обвинител № 1 за посещенията му в МС, при това на заседания на Висшия съдебен съвет. В петък обаче Панов в ранна утрин ще тропа по портата на “Дондуков” 1.
 
Какво ще иска Лозан Панов от Бойко Борисов ли? Може да го попита всичко:
 
Г-н Борисов, кой Ви прати онзи СМС, който пък Вие ми препратихте, а аз показах на журналистите, на които диктувам заглавията на дописките им за скандалите, които с Калин Калпакчиев провокираме на всяко заседание на ВСС?
 
Г-н Борисов, съжалявам, че толкова дълго употребявах манипулираните записи на “Двете каки” в атака срещу Вашето предишно управление и персонално срещу Вас. Даже Лаура Кьовеши, която домъкнах в София, за да Ви плаша с “румънския модел”, ми каза, че малко съм прекалил.
 
Г-н Борисов, Иво (разбирай Иво Прокопиев) каза, че бухалките му ще спрат да пускат манипулативни публикации срещу ГЕРБ, срещу Вас и Вашето правителство, но трябва и Вие да обявите война на главния прокурор.
 
Г-н Борисов, аз много искам да съм политик, но Христо Иванов натопи жена ми и казал, че е “Черен лебед”, та не можах да бъда кандидат за президент, но сега компенсирам – не спирам да политиканствам. Малко ме е страх, че от ВСС може да поискат да ме отстранят, защото май доста нарушавам освен Конституцията, законите, а и етичните норми за един магистрат.
 
Г-н Борисов, Иво каза, че ако не накарате Народното събрание да избере за членове на следващия ВСС ето тези имена (подава листче), доносникът на Европейската комисия в София Юри Тавание ще Ви натопи пред Брюксел.
 
Панов ползва служебния "Мерцедес", за да обикаля къщата на Костов и една известна адвокатска кантора, в която си пишат концепциите му.
 
Колкото и абстрактни и абсурдни да звучат хипотезите за темите, които Лозан Панов би поставил на петъчната си аудиенция при премиера, те са абсолютно възможни и със сигурност част от тях ще бъдат изложени, макар и завоалирано и витиевато. И това е така, защото само у нас Лозан Панов е възможен като председател на Върховния съд.

Важното в случая е не какви са страховете на Панов, нито какви са поръчките, които са му възложени от неговите кукловоди, а реакцията на Бойко Борисов. ГЕРБ вече поеха ангажимент, че правосъдната реформа ще е приоритет, за да усети обществото възмездието на закона. Борисов трябва да е разбрал, че ефективно правосъдие у нас е немислимо, поне докато институцията ВКС се ръководи от този председател. Така че освен да опитоми поредната разбесняла се марионетка на Борисов не му остава нищо друго, освен да му покаже изхода. На Министерския съвет. Засега.
 
СМС-ът, с който Лозан Панов пробва да създаде интрига срещу Борисов

Ако Борисов обаче не е разбрал, че посещението на Лозан Панов при него е поредната провокация на олигархията към държавата, то жалко. После пак ще обяснява защо го е приел, както обясняваше за изпратения СМС, който именно Лозан Панов размахваше пред журналистите, упреквайки Борисов във вмешателство в работата на ВСС.

Ивайло КРАЧУНОВ