"Магистрала "Струма" е от изключително важно значение за страната. Както магистралите "Тракия" и "Хемус", така и магистрала "Струма" са проекти не само от национално, но и от балканско и европейско измерение. Те са част от европейските транспортни коридори.

Магистрала "Струма" трябва да бъде довършена. В противен случай сме изправени пред угрозата да връщаме европейски ресурс за всички останали лотове, които сме реализирали по линия на европейско финансиране, заяви пред БЛИЦ Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Единствените пречки за бързото доизграждане на магистрала "Струма" могат да дойдат заради протестите на екоорганизации и тромавото законодателство по линия на рестриктивните процедури за издаване на разрешителни за оценка на въздействие на околната среда.
 

"Ако не успеем да се вместим в срока на завършване на "Струма", който е през 2023 г., то ние ще трябва да я доизградим със собствени средства. Но ще бъде проява на национално безотговорно поведение, ако не успеем да я направим навреме с парите по европейските програми", категоричен е министър Нанков пред БЛИЦ.

"Едно е да имаме тунел за няколко милиарда, друго е да имаме вариант с Източното дефиле с две посоки на движение. Трети е вариантът, който ние сме предложили в момента, който е технологически най-устойчив и най-лесно изпълним. Той придоби и екологичен приоритет за издаване на оценка за въздействие на околната среда. Едното платно към Гърция ще бъде уширено и с подобрени експлотационни характеристики. Ще бъдат изградени и всички необходими екологични съоръжения за защита на биологичните видове.

Този трети вариант е най-изгоден и от гледна точка на финансови измерения и в пъти по-евтин от изграждане на тунел", подчерта министър Нанков.

Според него екоорганизациите трябва да имат предвид, че не е важна само защитата на биологичните видове, но и на човешките животи, както и че всеки ден забавяне на проектите заради протести и обжалвания води до увеличаване на риска от тежки пътно-транспортни произшествия и загуба на животи.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!