Днес парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти гласуваха промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат забрана за финансиране на магистратските организации от чужди донори.
С това си действие Народното събрание категорично показа, че няма да допусне финансиране на скандални неправителствени организации като Съюза на съдиите и други подобни сдружения да бъдат съмнително финансирани от родни и чужди фондации, след което да им бъде оказвано влиение.

Припомняме, че седмици наред Лозан Панов, председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов и новото острие на "Агнешките главички" Красимир Шекерджиев обикаляха медиите на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев и бълваха змии и гущери против този проектозакон.

 По горещата тема потърсихме народният представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, който даде ексклузивен коментар пред медията ни.

- Г-н Марков, как ще се отрази забраната за финансирането на неправителствените организации от чужди донори на българските магистрати?
- Забрана за финансиране от когото и да било на български магистрати, било то сдружения или други, винаги е съществувала. Българската конституция има пряко действие, тя е категорична, че съдът, прокуратурата и следствието са независими. Съдебната власт има самостоятелен бюджет, като една гаранция, че извън този бюджет, тя няма какво друго да получава. 

С едно решение от 1995-та година, в което съм участвал, Конституционният съд каза, че ако някой посегне на този бюджет и лиши от възможност нормалното функциониране на различни органи от съдебната власт, Конституционният съд може да отмени целия закон за държавния бюджет, за да им осигури средства. 

Държавата осигури на българските магистрати едни много добри заплати и така трябва да бъде. Те изпълняват важни функции, очаква се много от тях, отговорна и тежка работа. Те могат спокойно от своите заплати да си правят членски внос и да се сдружат за защита на някои свои професионални интереси. 

Забрана винаги е имало, но не се спазваше пряко Конституцията. Това наложи закон, какъвто в случая Данаил Кирилов предложи, да се каже, че те са независими не само от партиите и държавните органи, а въобще от всички и всичко. 

Ненормално е да се мисли, че е възможно чужди фондации и юридически лица да спонсорират български съдии под някаква форма, защото се били сдружили. 

- Защо представителите на кръга на "Агнешките главички" в съда скочиха толкова остро на тези промени в закона? 
- Българската Конституция има пряко действие, тя трябва да се спазва, независимостта на съдебната власт е извоювана от българските граждани, които тичаха по митинги и бдения през 90-те години. Няма как да се каже, че понеже сме членове в ЕС всичко е възможно. 

Виждате, че в много страни, най-вече в Унгария, се стигна до там, че неправителствени организации, финансирани от вън се опитват да се налагат от националните правителства. Неслучайно Орбан поведе тази борба със Сорос, цяла Будапеща бе разлепена с плакати "Ние няма да позволим Сорос да се смее последен".

Вчера Джордж Сорос получи последният тежък шамар, този път не от кой да е, но от израелския премиер Нетаняху, който публично подкрепи Виктор Орбан срещу Сорос. 

- Този закон ще направи ли българските магистрати по-независими?
- Всичко, което можеше да се направи като промяна на Конституцията, в България е направено. Топката е в самите магистрати. Никой не им пречи да правораздават честно, бързо, точно и няма да може да получават пари от чужди юридически лица, фондации, както и от български такива, елементарно е. 

Оттам нататък няма да бъдат под опеката на пари, извън тези, които им дава независимия бюджет на съдебната власт.

Има опити на политически изказвания, на политическо говорене. Има принцип, че съдиите и въобще магистратите говорят с решенията си. 

Интервю на Ивайло ИЛИЕВ, БЛИЦ