Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. В момента (пет дни преди изборите) БСП води пред ГЕРБ с един процент. Това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. Това показва изследване, проведено от "Медиана", проведено в периода 14-20 март по метода "лице в лице" сред 1002 души..
Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около един процент – в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – „Реформаторски блок-Глас народен“ и „АБВ-Движение 21“. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в Парламента до последния момент.

Ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство.

Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България.

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция.
 

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

„Медиана” носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване.

Тази информация се предоставя въз основа чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс и съгласно него медиите, които се позовават на данни от това проучване са длъжни да я оповестят.