На днешното заседание на Националноя съвет ма БСП лидерът на ПЕС и лидерът на БСП Корнелия Нинова са се хванали за гушите заради третия пол. Станишев е предупредил, че каквото и решение да вземе пленумът на столетницата днес, то за партията ще има последици.
Припомняме, че още в началото на годината Изпълнителното бюро, водено от Нинова, изрази позиция да не се подкрепя въпросната конвенция. Според Станишев дебатът е изкривен и виновни са управляващите, които не са провели  обществен дебат.

Нинова пък защитила позицията против конвенцията и припомнила, че това е четвъртият път, в който ПЕС и БСП имат различно мнение и действия. Първият е бил свързан квотите за бежанци, казус, който се разигра по време на президентските избори, вторият е засягал споразумението СЕТА, а третият са санкциите срещу Русия, за които от БСП настояват да отпаднат.

Всички участници в дискусията изразили позиция за борба с насилието върху жеби, а най-цветна в изказването си била Велислава Дърева, която казала по повод социалния пол в конвенцията, че това е все едно в класическото произведение “Във война и мир” да се вкарат порно сцени.