Благодаря на колегите, които са подкрепили вота. Оттук нататък имаме планове, които да изпълняваме. Това каза от Давос министър-председателят Бойко Борисов.
„Никой не е мислел, че вотът ще мине. Това е една парламентарна практика, но да се подбере времето, когато сме най-много заети, когато министри водят съвети, в които се вадят държави от черен в сив и подобен списък и през минути ми звънят, за да консултираме това, което се прави... И точно тогава да се избере вотът, знаейки се колко сме заети. Те знаеха, че това е един начин да ни изложат. Винаги съм бил за обединена нация, за това политиците да сме по-възпитани... Не можех да участвам в подобно нещо”, отсече той.

Що се отнася до искането на БСП да се направи референдум за Истанбулската конвенция, премиерът заяви, че ако има допитване, то трябва да бъде ясно разписано – „за” или „против” е да пребиваме жените и децата в България. „ Защото всички останали текстове, за които говорят – трети пол, гей бракове, изобщо не фигурират в тази конвенция. И Сърбия, и Албания, и Турция – всички са я приели.Както се казва, и Арменският поп я е приел”, посочи Борисов.

„Винаги съм работел в диалог с обществото и затова помолих колегите да не бързат с приемането и вкарването й в зала, да видим отново тези носители на морал, които толкова глупости изприказваха в последните дни, едва ли не, че ГЕРБ искаме да въведем нов пол и нови отношения. Надали има по-религиозен човек от мен в държавата. Убеден съм, че като една държава с морал и хуманност не можем да не защитим жените и децата”, подчерта Борисов.  

„От БСП са двулични – в Европа говорят едно, в България гласуват друго, така че нека да видим държавите, които са я приели в този й вид, а ние ще я приемем с резерви, така че всички да са сигурни и спокойни.

Жалко е да лъжеш по един начин хората в България и да ги страхуваш и в същото време пред Европа да се правиш на европеец.
Тази конвенция касае защита на слабите, защита на децата и жените. Всичко останало съм готов текст по текст да го приемаме с резерв, така че да не влиза в сила в България, за да са спокойни всички”, каза той.

„Когато се прибера, ще питам църквата, мюфтиите какво точно ги смущава”, каза в заключение Борисов.