Премиерът Бойко Борисов и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов се срещнаха с президента на Турция Реджеп Ердоган и премиера на страната Бинали Йълдъръм.
Борисов и Рашидов бяха в Истанбул за откриването на реставрираната църква „Св. Стефан”. След официалната церемония в храма двамата проведоха разговори с Ердоган и Йълдъръм.



Преди откриването на обновения храм бившият министър на културата обясни, че възстановяването на Желязната църква е станало възможно благодарение на добрата дипломация на правителството на премиера Борисов.



„Най-хубавото е, че стана нещо прекрасно – това е паметник на културата на Турция. След като ние реставрирахме с европейски пари Ески джамия в Стара Загора и Джумая джамия в Пловдив, като наши паметници на културата, имахме основание, разбира се, да преговаряме за това.



Но най-важния успех, който постигна правителството е, че след близо 100 години искане на екзархичните имоти, след един официален обяд, успяхме да си ги върнем“, коментира Рашидов.