В български национален интерес е да сме в добри отношения с Турция, не е от мекушавост. Републиката е важен търговски съюзник, както и по въпроса с имиграционният поток, който идва по нашите граници. Той е намалял с 89 %. Европа е част от българската вътрешна политика. Ако тя искаме да бъдем забелязани и представени трябва да се покажем практически действия. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Панорама" по БНТ.

Наистина е черен петъка, жертвите от Египетския атентат растат на всеки половин час. В Европа, Aфрика, Близкия изток и Азия почти ежеседмично стават тези атентати. Няма седмица, в която да не се случва атентат, но ние обръщаме внимание само на тези в Европа. България има дългогодишни добри отношения с Близкия изток, но малко позабравени. Би трябвало да ги активизираме, грешка е, че сме ги позанемарили, допълни тя. Истината е, че в момента Председателството на България в Европа е много важно заради Брекзит и вълната незаконни мигранти. Европейските граждани искат сигурност във връзка с незаконните мигранти. Това и обсъждахме в Брюксел. Те не са ме питали за вътрешните кризи в Парламента, каза още Захариева. Ние не крием проблемите си в миналото, но България трябва да води добра политика във връзка с Република Македония.

Гражданите искат да се виждат, има голям приток туристи и от двете страни, заяви министърът на външните работи. Договорът за малцинствата, който предстои да се подпише между България и Македония, е много важен. Ние няма как да се мешаме в решенията на Светия синод, но както работим заедно в политиката, така се надявам, че можем по въпроса Македонска църква, завърши Екатерина Захариева.