"Много неща се промениха. През шестте месеца на българското председателство за България вече има друго възприятие. Мисля, че стоим много добре на световната сцена. От всеки един от нас зависи каква е репутацията на България. Когато виждаме красивите места у нас, когато успяваме да презентираме добре нашето културно наследство - няма по-добра реклама за страната ни. Рядко толкова ще се пише за България, сега е уникален момент. Неслучайно призовавахме, че трябва да се обединим по време на председателството ни". Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ.

"Винаги българската делегация е влизала първа при папата. За нас беше изненада предложението за името Илинденска Македония. На мен ми се иска да го приема като желание и признание на Македония за общото ни минало, но това можеше да се тълкува и по друг начин. Предложенията, които са на масата, съвсем не са лоши", заяви още Захариева.

"Доста държави делят разходите си за посолства - по сграда, административно обслужване, но дипломатите са различни. Идеята за посолствата с Македония е много добра. Така се показва, че държавите са близки. Трябва да сме прагматични и това ще бъде още един знак за сближаването на двете страни, допълни тя. Борисов и Путин се чуха преди 2 месеца, отдавна се координират МС у нас и президентството в Русия, така че това посещение не е по спешност и се координира от много време. Срещите ще бъдат на 30 май. Темите ще бъдат икономическите и енергийни проекти, коментира министърът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ