Нашата цел е 4-годишен мандат и ние имаме такава програма. Всеки право на мирно изразяване на позиция, включително и чрез протест. Но нека да не провокираме ситуацията и да не нарушаваме закона, блокирайки основни пътни артерии. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод протестите в страната.
 
По думите ѝ, много голяма е разликата между сегашната ситуация и тази по време на правителството на Пламен Орешарски. На въпрос дали се организира контрапротест тя отговори, че това зависи от симпатизантите на ГЕРБ, но при всички случаи не бива да се нагнетява напрежение.
 
„Очевидно много им се иска на позицията да се повтори ситуацията – тогава с организирани протести, в началото спонтанни, след това организирани, с провокатори, с агитки, което доведе до насилие“, коментира вицепреимерът.
 
По отношение на повишаването на доходите Захариева каза: „Ние трябва да изработим тези доходи. Не случайно са усилията за създаване на по-добра бизнес среда. По-малко бюрокрация“. За цените на петрола тя обясни: „Геополитическата обстановка определя ситуацията. Няколко кризи има там. Иран е такъв пример“.
 
Вицепремиерът коментира доклада на ЕК за медийната среда у нас: „Натиск никъде не се споменава – за натиск от страна на българското правителство към медиите. Напротив, тук се намеква, че трябва да се предприеме. Много важно е медиите сами да се регулират. Много важна е автоцензурата“.
 
„Аз не мисля, че има друга власт, която да е под прожекторите и толкова много критикувана. И така трябва да бъде“, заяви тя. „По никакъв начин изпълнителната власт не оказва натиск. Не мисля, че тук критиката е към правителството. Тук критиката е към автоцензурата и самоконтрола на медиите“, допълни тя.
 
Захариева коментира и механизма за мониторинг на правосъдната система. „За мен механизмът през годините изигра положителна и ключова роля правосъдието. Но това не може да продължава до безкрай“, посочи тя.
 
„Тогава когато ние искаме да носим отговорност, не може постоянно да ни казва какво да правим, как да се оправим. Ние сами трябва да поемем отговорност. Няма някой да дойде да ни направи реформите вместо нас. Когато наистина има напредък, не можем да сравним ситуацията 2007 година и сега“, каза министърът.
 
„Липсва и трябва да се види съществен напредък по отношение на осъдителните присъди. Най-важното, което е в този доклад, България сама да създаде механизми и контрол за това дали продължава съдебната реформа“, смята Захариева.