Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
 
„Първо, България е признала името Република Македония февруари месец 1992 г. Македония е географска област и няма как да има претенции между съседни държави, защото е разделена между 3, даже 2% се намира в Албания. Името е доста по-добро от "Илинденска", каквото излезе като идеи“, коментира Захариева.
 
По думите ѝ е факт, че се подчертава, че това е географското значение на Македония като област. „Това, което мислим е, че по никакъв начин каквото и да подпишат не трябва да води нито до претенции териториални, нито до исторически, езикови, малцинства, нации и т. н. Предварително бяхме информирани за името, за това, на което са се спрели от трите имена. Илинденска Македония със сигурност не беше толкова добро име за България, освен ако не е било идеята да се подчертае част от общата история, свързана с Илинденско-Преображенското въстание“, допълни тя и уточни, че има много работа пред смесената комисия и трябва да
оставят историците и другите специалисти да работят спокойно.
 
„Гоце Делчев се е самоопределил какъв е в писмата си. Тогава, когато установяват общите исторически факти и личности трябва да бъде на автентични документи и исторически източници. Гоце Делчев се е самоопределил сам в писмата си и то не веднъж като българин“, каза още Екатерина Захариева.

Вотът на недоверие на БСП няма да бъде успешен, коалицията е стабилна”, коментира още министърът. „Всеки един от министрите би трябвало да е готов да си тръгне ако се счита изчерпан или премиерът реши, че не се е справил. За съжаление всеки един случай се използва за политически атаки – не беше приятно нито бягството, нито последвалото убийство на Владимир Пелов, но реформи в системата на МВР се правят”, смята тя.
 
По повод приетата и след това отхвърлена оставка на социалния министър Бисер Петков, Захариева коментира, че законът за хората с увреждания е внесен, като до петък ще се правят изчисления и оценка дали ще е от полза на хората с увреждания.
 
На въпрос дали след края на европейското председателство се готвят рокади във властта, Захариева коментира, че само премиерът Бойко Борисов може да отговори на този въпрос.