Чии са Кирил и Методий и Самуил не е нужно да уточняваме с този договор, който подписваме. Това е история и тя се знае. Това заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на външните работи Екатерина Захариева.
С този договор и двете правителства целим да загърбим това, което беше досега. Това е опит да преустановим атаките срещу България. Знаете там, че има антибългарска риторика и опит за промяна на исторически факти. Нека да взимаме примери от другата част на Европа. Историята трябва да ни сближава, не да ни разделя", каза Захариева.

"Работа на правителствата е да изграждат добросъседски отношения. Истината е, че в този договор е предвиден една комисия от историци и общественици, която да тълкува автентични исторически източници, с цел да преодолеем недоразуменията, които е имало досега. Не от наша страна. Ние си имаме самочувствие и си знаем историята. Работа на македонската страна е да си напише учебниците. Призовавам за разум там, нека вземат от добрия пример на нашия парламент", добави министърката.

"11 кръга преговори бяха проведени. Имаме исторически шанс за споразумение и не трябва да го пропиляваме", добави тя.