Гадни ченгета ме натопиха пред Бойко, нямам нищо с правосъдната министърка, категорична е тя в интервю за БЛИЦ. Не познавам нашите депутати, дано са качествени, добавя бившето лице на ГЕРБ в Европейския парламент.
- Г-жо Здравкова, бяхте председател на гражданското сдружение в ГЕРБ, бяхте евродепутат, а сега сте никоя! Какво се случи?

- Де да знам! Изритаха ме отвсякъде, без да ми кажат нищо. И други от основателите на движението ги няма в парламента - пловдивският МВР-генерал Йордан Кюмюрджиев, Мина Илиева от Велико Търново... Тези, които влязоха, не ги познавам.

- Някой съветва ли Бойко Борисов по кадровите въпроси? Казват , че около него има три центъра – приятелката му Цветелина Бориславова и нейните приближени/ като бившият й съдружник в СиБанк Светослав Божилов/; кръгът “Капитал” – бизнесменът Иво Прокопиев и политологът Иван Кръстев; групата около Цветан Цветанов...

- Колкото повече, толкова повече, би казал Мечо Пух! Лошо няма от повече съветници. Борисов е човекът, който взема решенията, но той и изключително много се вслушва. Макар че дори не дава вид, че те слуша. Случвало се е, когато сме говорили, да се занимава с нещо друго – търси нещо по бюрото си или пише есемеси, но в следващия момент ми задава изключително точен въпрос или прави изключително точен коментар. Слуша, но и чува!

-Говори се, че Борисов ви е низвергнал заради интимни отношения с правосъдната министърка от НДСВ Меглена Тачева?

- Тя също е от Варна, приятелки сме. Между нас двете имаше известно напрежение, когато бяхме съответно председател на Окръжен и председател на Районен съд-Варна.  Причината беше, че се преплетоха територии - коя може повече! Но разбрахме, че това е глупаво и си възвърнахме доброто приятелство. А аз много скоро си дадох сметка от къде тръгват тези слухове. Пикантериите за интимни отношения между мен и Меги тръгнаха от бивши служители на Държавна сигурност – следователи, на които аз пречех като председател на Окръжния съд във Варна. Но тези слухове се появиха, когато някои хора /също принадлежали на ДС и също работили като следователи/, си обтегнаха отношенията с мен. Но това не стана, когато бях председател на Сдружението и водач на листите за европарламента. Някои хора още по времето на СДС, когато бях председател на Окръжния съд във Варна, смятаха, че ще им донасям за разработки от специални разузнавателни средства и друга поверителна информация. Тези хора вече са забравени, единият го няма дори в България/бившият лидер на СДС-Варна Добрин Митев,б.р./. Когато излязоха тия гадости, казах на Цветанов и Борисов, че съм готова да мина през детектора на лъжата. Аз съм израснала с майка учителка и семейството ми не е свикнало на подобно непочтено отношение.

- Как ви се струват хората, които влязоха от ГЕРБ в парламента?

- Не мога да кажа още. Не видях сред тях мои колеги юристи от университета. Вероятно има прависти, но са завършили някъде другаде. Но аз не разбирам, защо е толкова голям натискът за изпълнителната власт. Нека да припомня, че министър означава слуга! Защо е тази стръв за постове в България? Творенето на закони е от по-важно. Един председател на комисия в Народното събрание е с много по-голяма тежест и отговорност. Министрите просто трябва да изпълняват. Друг е въпросът, че у нас нещата са обърнати и досега Министерският съвет диктуваше какво трябва да се случва. Работата в парламента обаче е по-важна. Плачът за министерски постове е смешен плач. Аз не разбирам, защо например Синята коалиция иска еди - кое си министерство, без да се аргументира с приоритетите от програмата си. Защо не кажат: “Ние чрез изпълнителната власт търсим реализация на еди- какви си политики” и тогава е друго. Или Яне Янев да каже - ние искаме това министерство, за да реализираме нашата антикорупционна програма.

- Да, но Иван Костов познава механизмите на управлението, докато влизащите сега в политиката тепърва ще губят време, за да се запознават с тях?

- Опитът винаги е нещо ценно, дори отрицателният опит е полезен. Необходимо е и познаване на управлението безспорно. Добрият партиен функционер не винаги е добър управленец.
Трябва да се прави голяма разлика между тези две неща. Незнанието и неумението за държавническо мислене е нещо, което трудно се преодолява.

- Целият този опит, който сте натрупала, няма да бъде използван от новото управление. Това не е ли грешка - да имаш готови кадри и да не ги използваш?!

Моето място във варненския съд се пази. Занимавам се и с консултантска дейност. Светът не е свършил...


Едно интервю на
Лиляна АПОСТОЛОВА