„Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още не може да разреши проблемите на най-голямата част от човечеството, следователно трябва да продължим да търсим разрешения и социализмът, ако е добре устроен и практикуван, може да бъде едно от разрешенията.”

Това заяви д-р Алейда Гевара Марч, дъщеря на революционера Ернесто „Че” Гевара, която днес гостува в българския парламент.

Тя за трети път е у нас по покана на Асоциацията за приятелство между България и Куба, съобщава Vesti.bg.

Гевара обяви, че до „сетните си сили” ще вярва в комунистическите идеали на баща си, на който България е отдала една от най-големите почести в живота му.

Алейда е родена през 1960 и е дъщеря на Че от втория му брак – този с кубинската партизанка Алейда Марч. Наследява оригиналната професия на баща си – става лекар и се съсредоточава в детските болести.

„Радват ме тениските с неговия образ. Още повече ме радва, че те знаят кой и какъв е този човек”, заяви Гевара за често срещаните продукти с лика на баща й. Интересното е, че легендарната снимка „Партизанинът-герой”, която най-често се репродуцира като портрет на Че, е заснета именно в годината на раждане на днешната докторка – 1960.

До 1959 Че е женен за перуанската комунистка Хилда Гадеа, от която е първата му дъщеря – Хилда. Второто му дете е Алейда.

Тя се чувства свързана с България и чувства много сходства между страната ни и Куба.

"Когато идвам тук в България, единственото, което ме отделя от българите е езика. Във всичко друго сме напълно сходни", смята тя, макар и България да отхвърли властващия в Куба социализъм преди почти 30 години.

„Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още не може да разреши проблемите на най-голямата част от човечеството, следователно трябва да продължим да търсим разрешения и социализмът, ако е добре устроен и практикуван, може да бъде едно от разрешенията”, смята дъщерята на Че Гевара.