Освен самолети и кораби, държавата ще купи и бронирани бойни машини за пехотата. Това стана ясно днес от проектите за модернизация на армията, които военният министър Красимир Каракачанов внесе за разглеждане в Народното събрание.
Обновлението на трите вида въоръжени сили ще бъде извършено според договореностите в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Миналата година парламентът одобри купуването на 8 многоцелеви изтребителя. Разходът за тях ще бъде близо 1,5 млрд. лв., като шведската оферта беше класирана на първо място от служебния кабинет.

Ще строим и 2 многофункционални модулни патрулни кораба, като така общият разход възлиза на около 2,3 млрд. лв.

Разходите за близо 200 бронирани машини за пехотата ще се разсрочват до 2029 г., съобщава bTV. В най-напреднала фаза е проектът за изтребителите. В авиобазата обаче са категорични, че отлагане или пренаписване на проекта ще го върне в изходно положение, което означава поне още 3 години да няма нова техника във ВВС. В момента в базата е въведен график на подготовка, в който по-често летят по-младите пилоти.

Пристигнали са горивосмазочните материали, заради липсата на които машините бяха приземени в началото на месеца. Недостигът на резервни части обаче остава, самостоятелната поддръжка не може да е до безкрайност и затова е нужен договор за нов самолет, обясняват от базата.

Дори и да се сключи договор за нов изтребител, периодът, в който ще трябва да бъде въведен в експлоатация, да се обучат екипажи и да се започне дежурство с него, е минимум една година.