ДПС и НФСБ влязоха в словесна схватка в пленарната зала по време на първото четене на промените в закона за шума, иницииран от вицепремиера Валери Сименов.

От движението упрекнаха вносителите, че ще съсипят бизнеса и целят да убият туризма, да въведат централизиран контрол от София и да отнемат права на кметовете с ограниченията за шума и музиката от заведенията. Според движението мерките се въвеждат целенасочено заради заведенията по морето. От НФСБ се опънаха с контрааргумента, че е точно обратното - законът ще подпомогне кметовете да се справят със собственици на заведения, които вдигат шум, но имат здраво лоби в местните общински съвети.

В залата присъства и вносителят Валери Симеонов, който изтъкна основните промени в закона -  вместо до 7 сутринта, до 8 сутринта са забранени всички шумни действия. Законът ще се отнася и за националните курорти без никакви изключения. Контролът по разпоредбите вече се възлага на РЗИ - през деня, а на МВР - през нощта, а органите на реда имат право да предприемат съответните действия за прекратяване на озвучаването. Санкциите за нарушителите са удвоени. Симеонов изреди още данни, които показват, че шумът вреди на сърцето, докарва хипертония и проблеми със слуха, каквито пък имат 40 на сто от българските деца.  По никакъв начин не се увеличава административната тежест към едноличните търговци и фирми, с изключение на това, че малко се втвърдява контролът и санкциите. Целта е да не се пречи на почивката на хората през нощта и на почивката на курортистите, предаде Канал 3.

ДПС ще гласува против промените в закона за шума, скочи тутакси депутатът Танер Али. Той добави, че депутатите от движението ще направят своите предложения между първо и второ четене.

Искате да убиете туризма, да съсипете бизнеса, упрекна той вносителите, като посочи, че покрай морските общини Варна и Бургас, ще "изгорят" и всички останали в страната. Според него се изземат правомощия на местната власт, която сама може да си реши на място какви разрешения да дава. "Целта е друга, ние да контролираме от София тия процеси, с две думи - да подчиним бизнеса", заключи депутатът от ДПС.

Славчо Атанасов от НФСБ контрира, че като бивш кмет на Пловдив има богат опит с няколко десетки протеста на граждани срещу шума от заведения, които са в жилищни квартали или в центъра. По думите му този закон не само не отнема права, а точно обратното - ще подпомогне кметовете.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Една голяма част от оплакванията на гражданите бяха от недопустимия шум и хората не можеха да почиват. Този закон е наложителен, не съм съгласен, че ще съсипе бизнеса, има начини да се обезшумят заведенията", опонира бившият пловдивски кмет.

Според него, ако законът остави на общинските съвети да решават за шума, то собствениците на заведения, често влиятелни бизнесмени, пак ще се измъкнат, защото имат сериозно лоби сред общинарите, които пък мислят за следващите избори. Дискусията продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!