От партия ДОСТ излязоха с позиция за за посегателството срещу Куршум джамия в Карлово. Ето какво се казва в нея, без редакторска намеса:
Партия ДОСТ още при учредяването си пое категорична отговорност пред българските граждани, че няма да оставя без отговор нито една проява на нарушено човешко право и на накърнено човешко достойнство, и затова се противопоставя остро на поредната проява на езика на омразата – поругаването на мюсюлманския храм Куршум джамия. 

Днес – в Деня на будителите град Карлово – родното място на Апостола на свободата, комуто принадлежи заветът за чиста и свята република, където ще живеем заедно българи, турци, цигани…, равни пред общий закон, осъмна с непристоен надпис (виж снимката след текста) над входа на Куршум джамия – национален паметник на културата в Р България. 

Този вандалски акт е брутална гавра с религиозните чувства на най-голямото коренно мюсюлманско малцинство в цяла Европа. 
Понеже Куршум джамия е обявена за национален паметник на културата, а вече шест столетия е неотменим елемент от българската културна идентичност, вандалският акт е своеобразна гавра с българските демократични традиции и историческа памет. 

Езикът на омразата не е будителство, а подбудителство към извършване на тежки престъпления срещу различните по етнос, вяра и език – само по себе си престъпление от общ характер. Докато това подбудителство остава ненаказано, докато се радва на престъпно съучастие под формата на мълчаливо подминаване от всички български партии и институции, все по-често агресивният език на омразата ще преминава в агресивно поведение и действие. Затова поругаването на Куршум джамия не е изолиран вандалски акт, а част от серия вандалски посегателства, които ни изправят пред дълбока ценностна криза – криза на толерантността. Поражда се огромен риск за националната сигурност на България чрез нагнетяване на етническо напрежение. 
България има нужда от отговорна национална политика за съхраняване на единството на българската нация, което предполага уважение и взаимно доверие между етническите и религиозните различия. За съжаление, доминира не национално отговорната, а националистическата концепция, в чийто заложник се превръща и основният субект на властта ГЕРБ.

Нашият призив към премиера Бойко Борисов е най-сетне да проумее, че крайният национализъм е антинационален по своята същност. Призоваваме и него, и всички останали демократични партии – подобно на ДОСТ, да осъдят остро вандалското посегателство срещу мюсюлманския храм в Карлово, защото противодействието на езика на омразата и на неговите конкретни проявления следва да е политическо и институционално. 
Политическата отговорност обаче е категорично ясна – тя е на крайните националисти и техните съучастници в лицето на другите системни партии, които в името на властта са готови да пожертват демократични принципи, човешки права и съкровеност. Категорично неприемлив е фактът, че нито едно от стотиците обругавания на мюсюлмански и еврейски храмове не е наказано от закона. Извършителите все остават неизвестни. 
Призоваваме специализираните органи на българската държава – МВР, Следствие, Прокуратура, Съд, този път да разкрият и накажат извършителите и най-вече поръчителите на престъпното деяние. 
 

Призоваваме кандидатите за Президент на Р България и най-вече г-жа Цецка Цачева категорично да осъдят грубата провокация, която неслучайно е извършена в разгара на предизборната кампания. 

Не езикът на омразата, а толерантността ще гарантира българския национален интерес и демократичното развитие на страната. Толерантността е заложена в наименованието на новата ни партия. Ние сме демократи на толерантността, но ще бъдем безкомпромисни към всяко посегателство срещу правата и съкровеността на всеки български гражданин. 

Етническите, религиозните и културните различия са най-голямото богатство на родината ни. 
Това, както е записано и в Устава ни, е нашата концепция за нов, модерен, граждански патриотизъм.