Комисията по енергетика, промишленост и иновации в Европейския парламент прие на първо четене с огромно мнозинство законодателен доклад за създаване на обща европейска бизнес статистика.
 
Автор на предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно европейската бизнес статистика, за изменение на Регламент (ЕО) № 184/2005 и за отмяна на 10 правни акта в областта на бизнес статистиката е бившият външен министър на Полша Януш Левандовски от ЕНП, а докладчик от страна на консерваторите е евродепутатът Николай Бареков.
 
Целта на двамата европейски представители е чрез въвеждането на този регламент да се създаде  обща правна рамка, която да гарантира последователност в европейската бизнес статистика и да улесни интегрирането на съответните статистически процеси. 
 
„Необходимостта от  разработване на политики за създаване на европейска статистическа информация за бизнеса нараства. Настоящата система не задоволява нуждите на бизнеса, тъй като е разпокъсана в отделни регламенти, специфични за даден домейн, което води до несъответствия в събраните данни и неефективност при тяхното производство”, заяви Николай Бареков и допълни, че целта на този доклад е да опрости законодателството на ЕС и да намали ненужните регулаторни разходи. 
 
Според докладчиците предпочитаният вариант е този, който се стреми да модернизира европейската бизнес статистика в единна рамка (FRIBS), използвайки комбинация от мерки, включително алтернативни варианти за модернизиране на Интрастат. “Този вариант дава възможност европейската бизнес статистика да бъде включена в една единствена правна рамка FRIBS, която по подразбиране ще гарантира много по-голяма съгласуваност на бизнес статистиката”, смята Бареков.
 
 С приемането на регламентa, от една страна, представителите на браншовите организации във всички страни - членки на Европейския съюз, ще получават по-достоверна информация, а от друга -  ще бъдат спестени огромни суми пари на европейските данъкоплатци.