Няма да крия, че съм възложил и за армията и полицията да се направят разчети какво бихме могли допълнително в новия бюджет да направим, защото те бдят за нашата сигурност. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет във връзка с предвидените инвестиции за подобряването на образователната инфраструктура в страната, съобщава „Фокус“.
„Вярно е, че много сектори настояват за повече пари, но ще го решим и този въпрос. Но към образователната инфраструктура и учителите изпълняваме стриктно не само всяко обещание, но и програмата, която сме заложили. А то ще даде резултат. Догодина или до края на годината ще направим пътя Асеновград-Пловдив и хората ще му се радват веднага. А това, което правим днес, ще му се радвамe след 10-12 години. Сигурен съм, че не само ще се изплати в следващите десетилетия, но и за родителите, и за учениците ще бъде добър знак“, заяви премиерът Борисов.

Той подчерта, че от 15 септември на базата на това, че са използвани всички ресурси на държавата, както е обещано, за да се вкарат децата в училище, има над 3000 деца, които са записани да учат. „Това е една средна община. Всичко това да остане без работа, неграмотно? Така че на всички, които взехте участие за това по регионите, искам специално да им благодаря и да не считаме, че като сме ги завели, сме си свършили работата. Трябва ежедневно да се следи“, отбеляза още премиерът.

„Даваме милиарди, за да внасяме чужденци да работят, вместо да си вложим усилията и да накараме тези хора да работят. Никой не им е длъжен“, допълни той. „Разбира се, че може да е останало някое училище или детска градина, които да са в тази програма, но и догодина живот и здраве продължаваме със същото темпо“, посочи още премиерът Борисов, като допълни, че трябва да се направи така, че и регионалната, и образователната инфраструктура да се движат в синхрон. По думите му брутния вътрешен продукт на страната до края на годината ще стигне до 4%. „Няма да крия, че съм възложил и за армията и полицията да се направят разчети какво бихме могли допълнително в новия бюджет да направим, защото те бдят за нашата сигурност“, каза още Борисов.

По повод Световния ден на мира, който се отбелязва днес, той заяви, че дрънкането на оръжия по света крие голям риск. „Когато от едната страна американски кораби правят учения, а от другата - китайски и руски, по средата изстрелват балистични ракети, трудно мога да бъда спокоен“, допълни той. „Приходните агенции докладват, че се движим в план със събираемостта. Висок план сме им заложили тази година, ще се справят, така че се надявам в следващите 10-15 дена да подскажем и на другите какво ще правим“, каза още премиерът.