Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Сигурност“. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. За да е успешен вотът, е необходимо да го подкрепят 121 народни представители. Това е вторият вот на недоверие, внесен от ПГ на „БСП за България“, след като първият на тема „Корупция“ през януари тази година не мина. Дебатите по вота се проведоха във вторник и продължиха час и половина.

На вниманието на депутатите се поставя и проектрошение, внесен от ПГ на „БСП за България“ за отмяна на лятната ваканция. В 11.00 часа ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат 7 министри от кабинета „Борисов“ 3. Сред тях са здравният министър Кирил Ананиев, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на околната среда Нено Димов. Депутатите ще проведат разисквания по Националната здравна карта.

Дебатите по вота на недоверие се проведоха на 26 юни 2018 г. на извънредно заседание. Разискванията в пленарна зала продължиха час и половина, тъй като поради липса на желаещи за изказване, председателят на парламента Цвета Караянчева ги прекрати и насрочи гласуването по вота в петък от 9.00 часа. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание, за да е успешен, е нужно той да бъде подкрепен от поне 121 народни представители. Макар и приключил в зала, дебатът се пренесе в кулоарите на парламента.

На брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП, че са избягали от дебата. Той разкритикува БСП, че при създаването на мутрите са участвали във властта и обърна внимание, че ГЕРБ е преструктирала системата на МВР, за да може да ги хваща. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че с мотивите си за вота на недоверие БСП са показали, че никога не могат да бъдат алтернатива на днешното управление. Цветан Цветанов посочи, че според него ще влезем в историята с вот на недоверие, в който няма никакви аргументи. От БСП също казаха, че вотът ще влезе в историята. Според тях обаче с факта, че депутатите от управляващата партия не са защитили своето правителство. БСП посочи, че вотът на недоверие е минал, тъй като от ГЕРБ са мълчали. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова заяви, че това, че ГЕРБ не искат или не могат да си защитят правителството, си е тяхна работа. В зала Корнелия Нинова представи мотивите по вота в рамките на 20 минути.

Нинова посочи, че пропускането на 60 хил. мигранти през българската граница е достатъчно основание премиерът Бойко Борисов да си подаде оставката и народът да получи възмездие по единствения законен начин - с волята и гласа си на предсрочни избори. Тя разкритикува управляващите, че на масата в Министерски съвет стоят нестабилността, несигурността и престъпността и че искат да приватизират сектор „Сигурност“. Нинова обърна внимание, че дебатът започва с избягал арестант в Пловдив. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в зала, че Движението подкрепя вота на недоверие, защото управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност и несигурност. ПГ на „Воля“ не присъства на дебата по вота на недоверие в пленарна зала.

На дебата не присъства и министър-председателят Бойко Борисов, който коментира вота пред журналисти с думите: „БСП от първия ден искаха да саботират европредседателството. За тях това беше жизнено важно. Затова и не участваха, не дадоха хора за него“. Според него хубавото на вота на недоверие е, че се е очертала алтернативата – отново БСП с ДПС. Мотивите по вота на недоверие разкритикуваха и министрите от кабинета „Борисов“ 3. Министър Валентин Радев заяви, че те са пълни с популизъм и няма нищо навременно и състоятелно в тях. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че толкова смешен, жалък и безсмислен вот досега не е виждал.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!