Бургас не е визитната картичка на ГЕРБ. Това е резултат от усилията на моя екип. Няма преференциално отношение на централната власт. Бюджетите и фондовете са същите. Екипът прави качествени проекти, които получават своевременно финансиране. Това заяви кметът на Бургас и заместник-председател на ГЕРБ Димитър Николов в ефира на bTV
По думите му, „полускандалът със суджука е приключил”. „Направи се максимума по случая. Живко Мартинов напусна парламента. Сменено е ръководството в Добрич. Ще се стартира с нови хора, нови лица”, каза още Николов.

Той отбеляза, че никой не е застрахован от такива злоупотреби. „И на мен ми се е случвало, такива дребни инциденти, свързани с продажба на сладоледи и мартеници. Винаги се злоупотребява с името на кмета, като се смята, че така бързо ще се получи съответното разрешение. Когато има перфектно действащи наредби и документи, разбира се, разрешение се получава без проблем. За по-големи казуси с моето име не е злоупотребявано”, поясни той.

Николов отбеляза също, че „Суджукгейт” няма да се превърне в епидемия на партията. Той добави, че до него не е достигала информация за поведението на Живко Мартинов, въпреки, че той е бил два пъти депутат. „Това не е проблем. Председателят на партията има достатъчно сериозен авторитет и няма как да се позволят такава злоупотреба”, добави кметът на Бургас.

Николов също отрече, че има конфликт между него и вицепремиера Валери Симеонов. Напротив, той изтъкна, че в миналото са имали доста плодотворна работа заедно. „Отстоява си принципите. Боец е. Ще доведе до край темите, с които се е заел по Черноморието. От височината на неговата позиция се виждат пропуските в норматтивната уредба. Например общините са неглижирани при контрола на шума. Получаваме много сигнали, а нямаме законовата възможност да контролираме и санкционираме, Ако кметовете получат правото да измерват и санкционират по добре ще се справят с проблема”, каза още той.

Николов подчерта, че наредбите на общината работят – има глобени хора за носене на оръжие, вдигане на шум и други. От две години няма инцидент в нощно заведение, добави кметът на Бургас. 

Четирилентовият път Бургас- Слънчев бряг, който ще бъде готов до една година, ще ни избави от опашките и катастрофите. Това каза още Николов.

„Тогава трафикът ще мине изцяло по новия път, защото ще е най-удобният, безопасният и бързият начин за стигане до курорта. Повечето тежки катастрофи в областта сега стават по трасето Бургас – Слънчев бряг. Образуват се големи опашки, несъвестни водачи изпреварват неправилно и стават пътни произшествия. Миналата година имахме 5 загинали, а в момента са 8 до този момент“, заяви градоначалникът.

Трябва да се изгради и северният обход, за да може трафикът от магистрала Тракия да не влиза в Бургас, уточни той.

„Едно от нещата, които трябва да направим, е да приключим проектите с инфраструктурата, които ще дадат възможност Бургас да си отдъхне от тежкия трафик и да има нови перспективи за града. Чрез новите транспортни коридори, Бургас ще може да се разшири“, добавя Димитър Николов.