Нормално ми е кръвното. За годините е нормално – 130 на 90. Това каза бившият председател на парламента Димитър Главчев в ефира на bTV, правейки равносметка на напускането си на парламента. „Разбира се, пак щях да изгоня Корнелия Нинова. Щях да изгоня всеки един народен представител, който не спазва правилника за реда в народното събрание. Ролята на председателя е тази – да съблюдава правилника“, каза още Главчев, коментирайки решението си да отстрани лидера на БСП от две заседания на парламента.
„Какъв пример дават народните представители, които коват законите, ако не спазват правилника“, попита още той.

По думите му, всичко, което той е направил, в тази поредица от събития, би го направил по същия начин. Главчев отрече, че е подал оставка под натиска на премиера Бойко Борисов. „Ако смятате за подсказване? Ние говорихме с премиера, като председател на партия. Държа точно да се отразил. Още в самото събиране на председателския, съвет той каза, че е тук като лидер на партия. Това никой не го е казал това. Премиерът не е оказал никакво въздействие върху председателя на НС. Той също се обърна към лидера на БСП – госпожа Нинова, и каза дали може да се излезе от ситуацията по някакъв друг начин, а не председателят на НС да подава оставка. Нинова категорично заяви „не“. Надявам се тя да го потвърди. Макар, че Нинова има различни действия, когато е пред камера, и когато не е пред камера“, каза Главчев.

Бившият председател на НС също отрече да е бил пожертван в името на кратко примирие между ГЕРБ и БСП. „Нито за момент не съм се чувствал жертва. Оставката е личен акт. Всеки човек сам решава как трябва да постъпва. Оставката е дълбоко личен акт. Не се чувствам похарчен от ГЕРБ“, каза той.
Главчев призна, че е останал в парламента, защото му се обадили много избиратели, които му казали да остане в парламента, защото са гласували за него. „Не може да ни предадеш. Това е доста сериозен аргумент“, поясни той. Главчев също поясни изявлението си, че не може да остане в един парламент с БСП.

По думите му, „не може правилата да не се спазват“.

„Говорихме с Борисов и Цветанов какво ще стане и в единия и в другия случай. Председателят трябва да осигурява реда по време на заседанията, а аз не можех да поема отговорността цяла парламентарна група да не влиза в залата“, каза още той.

Главчев разказа още, че ситуацията се случва за секунди. „Трябва да усещаш какво се случва в залата. Това не беше за пръв път. Лексиката на госпожа Нинова започна още в петък. Аз тогава я предупредих, че така не може“, каза още той и поясни, че има член за обида на член на министерски съвет, има за обида на президент и премиер, както и за обида на народни представители.

Главчев отхвърли тезата, че е превърнал парламента в мокър печат на министър Горанов. Така той коментира и решението на БСП да бъде даден на Конституционния съд във връзка с приемането на бюджета. „Няма проблем БСП да дадат бюджета на конституционен съд“, увери той .

Главчев също разкри и подробности за работата на парламента. „Председателят на НС е пръв сред равни. Гражданите не познават правилника за организацията на народното събрание, но и голяма част от депутатите не го познават. Затова няма проблем да се отстранява лидер на парламентарна група“, добави той.

„Не знам как ще я караме с БСП и те как ще я карат с нас. Въпросът е държавата да върви напред. Никой не може да оспори това, което се случва. В следващия бюджет има 2 милиарда повече за разходи. Правим така, че държавата да върви напред“, убеден е Главчев.

По думите му, БСП искат предсрочни избори защото не им харесват резултатите, но гражданите постоянно му казват, че не искат избори, а искат да бъдат оставени да поработят да им се оправи живота. „Не може да има нови избори, когато на някой не му харесват резултатите“, отсече той.

Що се отнася до евентуална коалиция с БСП, Главчев каза „в политиката никога не казвай никога“, но към момента това е невъзможно. В декларацията за коалиционни намерения с БСП, която бе представена на скорошния конгрес на ГЕРБ, бе подчертано, че ГЕРБ и Столетницата споделят различни ценности. Главчев допусна, че ако БСП в бъдеще се промени, може да се допусне и коалиция.