Войната на Валери Симеонов срещу хазарта вероятно е поредният политически рекет, който се е упражнявал и срещу моето семейство. Докато партията на вицепремиера НФСБ спъваше планинския туризъм в Банско и Разлог, сега се превърна в пръв защитник.  Симеонов крои зад гърба на Обединените патриоти спасителни ходове със СДС - да стане евродепутат и да изнесе бизнеса и парите си в "белите страни". Това заяви в интервю журналистът и бивш депутат Димитър Байрактаров. 

- Г-н Байрактаров, каква е ролята на Валери Симеонов в кабинета – на лошото ченге, на човека, който застрашава стабилността на колегите си, на вътрешна опозиция?
- За почти една година, откакто Валери Симеонов е вицепремиер, чисто и просто той се провали в ресорите, за които отговаря – в здравеопазване, демокрафия и финансиране. Сектор здравеопазване е съпътстван от скандали, кражби и далавери. Един от одитните доклади сочи за подобни схеми в здравеопазвани, свързани с депутат от Обединените патриоти. Имаме 900 млн. евро преки чуждестранни инвестиции за година. Почти толкова има и Албания, която е два пъти по-малка като население от нашата държава. Ако за Албания това е огромен успех, за нас е пълен провал. Българското население се издържа предимно от парите, които изпращат на роднините си българите, работещи в чужбина. Става въпрос за 2 млрд. евро годишно.

Финансовият министър публикува информация, че над 2 млн. българи живеят с под 560 лв. на месец. От тях 800 хил. живеят дори с доходи под 200 лв. на месец. Що се отнася до демографския срив, дори не бих стоварил цялата вина върху Валери Симеонов, тъй като 10 години се води една некадърна политика. Вече говорим за политически геноцид. Вицепремиерът обаче спомага за унищожаването на българския народ и за ускоряването на процеса. Ни в клин, ни в ръкав, Валери Симеонов се изяви като най-големия защитник на планинския туризъм. И то с пряка насоченост към района на Банско.

Колко души обаче си спомнят, че партията на Валери Симеонов години наред саботираше всичко това? Ако нещата се бяха случили така, както Симеонов ги виждаше, в районите на Банско, Якоруда, Белица и Разлог думата туризъм нямаше да се употребява. Партията на валери Симеонов саботираше изграждането на модерното депо за отпадъци, без което няма как да се развива каквато и да е дейност. Слава Богу, в края на 2016 г. и в средата на 2017 г., депото е факт, въпреки усилията в отрицателна посока.

- Как си обяснявате подобна политическа метаморфоза?
- Това е свързано със страшно много нерви. Когато се правеха всички щуротии, бях сам срещу глутница вълци. Много добре съм си давал сметка, че дела в съда срещу депото спираме работата на четири общини. Аз съм бил единственият народен представител, който е успял да събере екологични организации, инвеститори, местна и централна власт на едно място и съм документирал съгласието за развитие на планинския туризъм чрез съответни законодателни изменения. Това е станало още 2016 г. Задайте си въпроса, за да се случи бленуваното развитие на туризма след това, дали не е имало рекет спрямо бизнеса?

- Валери Симеонов иска да върне цигарите в заведенията, след като спираше шума по Българските Черноморие. Вършат ли пиарска работа подобни ходове?
- Ще бъдете по-точни, ако кажете, че това е ход на поредното нищонеправене, а на говорене, което се харесва на масовата аудитория. Аз съм първият журналист в България, който направи няколко разследвания за шума убиец на територията на Бургас. Най-големият такъв е летището в морския град. Попитайте хората, които живеят близо до летищата в Бургас, на какъв шум са подложени. Тези предавания и репортажи са правени в телевизията на господин вицепремиера СКАТ, но досега не сме го чули, а и няма да го чуем, да споменава за тези проблеми.

За 2015-2016 г. в Регионалната здравна инспекция в Бургас имаше няколко подадени жалби за шум, които бяха не в следствие на заведения, а предимно заради неправилно монтирани климатици. Нямаше оплаквания от Слънчев бряг. Години община Бургас организираше фестивала „Spirit of Burgas”, който тормозеше не само с шум, а и с боклуците, които оставаха след това. Как пък тогава нямаше оплаквания? Същата е ситуацията и със зимните курорти, на които лично съм ставал свидетел как зрели хора се веселят и в 23:00 часа започват да се шегуват и да питат за предложения как да посрещнат министъра на тишината, ако ги посети? Всеки човек има право да „зареди батериите“ и да разпусне.

Най-лесно е да кажеш, че „мутрите са превзели Слънчев бряг“. Те толкова законни, колкото и фирмите на Валери Симеонов. Имат си бизнес, който е регистриран и не може цял живот да си лепим етикети. Нито една от подобни фирми обаче не е осъдена за незаконно строителство, за разлика от „СКАТ ТВ – ООД“. Питам се тогава – кой в случая е мутрата? Този, който плаща данъци, осигурява работни места, или онзи, който нарушава закона и съкращава работни места? Валери Симеонов излиза и казва, че няма работни места. А защо самият той съкращава броя на работниците? Има официални регистри, в които може да се види, че 70-80 души са съкратени от фирмите на вицепремиера. Познавам отблизо Валери Симеонов. Много вечери сме работили зад каузата за България.

Както съм вярвал на себе си, така съм имал доверие и в него, но откакто е влязъл във властта, виждам коренно различен човек. Явно властта трудно се понася от определени хора. Преди сме загърбвали семейства и деца, работили сме честно и почтено. Имало е случаи, в които с него сме будували цели нощи и сме загърбвали семействата си. Валери Симеонов се обяви, че ще забранява рекламите за хазарта. Каква е разликата между тях и клиповете, банерите и брошурите за лекарства, които са не по-малко вредни от хазарта? Правят се лекарства, които изобщо не лекуват, а вредят на здравето. Защо трябва да се рекламират ваксините, като една огромна общност от млади образовани хора са настръхнали срещу тях?

Започвам да си мисля, че започва да става дума за поредната форма на политически рекет. Връщаме се в едни времена на диктатура, които са опасни. Съвсем наскоро солидна група от журналисти бяхме на форум за фалшивите новини в Брюксел. Един изтъкнат демократ стана и каза, че когато над 95% от новините в една държава са подложени под контрола на политици, вече става дума за диктатура? Колко медии разнищиха проблема например с 16 млрд. лв. заеми? Има няколко сайта, които имат смелостта да покажат някаква смелост.

- До какво ще доведе пасивността на Бойко Борисов, който като че ли е оставил държавата в ръцете на Обединените патриоти, докато се занимава с проблемите на Западните Балкани и посредничеството между Изтока и Запада?
- Ситуацията изглежда малко като поговорката „на гол тумбак – чифте пищови“. Сякаш всички проблеми в България са решени, а си тръгнал да се занимаваш с проблемите на държави, които нито са те потърсили дори. Не може да се изживяваш в ролята на велик дипломат, какъвто не си, а народът ти да тъне в мизерия и 2 млн. от хората да са работещи бедняци.

Липсва какъвто и да е административен капацитет и поглед върху ситуацията. Не може да накараш Обединените патриоти да надскочат себе си. Те гледат в друга посока и имат други цели – да се мачка. Над моето семейство и над мен вече дълго време се изсипва този политически рекет от страна на бившите ми „съратници“, с които съм бил рамо до рамо.

- Вижда ли се краят на политическата кариера на Валери Симеонов?
- Трудно е да ви кажа, дали се вижда какъвто и да е край, след като се пълнят политически каси и джобове. Като че ли това нещо се харесва на политическите играчи. Но никой не може да каже какво ще каже най-важният фактор – суверенът, дали той ще избере да се продаде за 30 сребърника. Искрено се надявам да се случи промяна. Дано да не е прекалено късно.

- Кой ще навреди повече в една евентуална коалиция между Божидар Лукарски и Валери Симеонов – СДС на НФСБ, или обратното?
- Аз бих погледнал от една друга позиция – кой ще успее да изиграе спасителния си ход? Ако подобна коалиция се случи, тя ще бъде базирана на финансови и икономически интереси. В същото време цената на този политически проект ще бъде една политическа фигура да намери спасение като евродепутат през 2019 г. От там той ще си завърши старините на политическата сцена, ще си изнесе бизнеса и финансовите средства в едни по-бели държави, за разлика от българската, която всеки ден я превръщат бананова република. Това е логиката на подобна коалиция – да се търси резервен ход, а не промяна в България.

Тук не става въпрос само за корпоративна коалиция, а за човек, който зад гърба на другите лидери в Обединените патриоти крои своя спасителен ход. Валери Симеонов прекрасно осъзнава какво недоволство е създал в обществото срещу себе си. Същият, който винаги е казвал, че не трябва да се вярва на социолозите, сега изведнъж започна да се доверява на данните. Само че нека да обясни как за един ден от 0,6% се стига до 5 на сто доверие?

- Умишлено ли вицепремиерът се държи с журналисти и с колегите си по груб начин? Какво цели подобна конфронтация с обществото?
- На първо място е възпитанието или на неговата липса. Всичко е въпрос на първите 7 години. Като човек, който е преподавал маркетинг, знам, че няма лоша реклама. Дали в положителен или в лош аспект, винаги присъстваш в съзнанието на хората.

Източник: BIG5