ГЕРБ гледа на държавата като хапка, която трябва да изяде, а хората не ги интересуват по никакъв начин. Това заяви смолянският депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, който участва в автошествие и митинг против дадената концесия на ловно стопанство „Омана” заедно с жителите на доспатските села Късак и Змеица, които протестират за пети пореден ден.
Протестът започна на главен път Доспат – Девин, при кръстовището за село Късак, където се събраха над 100 души. След това 50 автомобила с развети знамена и издути клаксони направиха протестно шествие до Доспат и село Бартуин.

Пред събралото се множество депутатът посочи, че при управлението на ГЕРБ Смолянска област е била зачеркната от картата на България, като региона в момента се раздава на близки до управляващите фирми на концесия за 35 години.

„Бойко говори за асфалт и магистрали, а пътищата в Смолянско са трагедия”, посочи депутатът и допълни, че ГЕРБ не си е мръднало пръста, за да направи нещо в Родопите. Той даде пример и с разбитото здравеопазване. „Две години моля Дянков да даде заем от 2 млн.лв. на Девин, за да има болница. На инат обаче те не дават парите. За разлика от това на софийски частни болници само за година превеждат 14 млн.лв”, обясни депутатът.

Михалевски обеща да напише жалба до правоохранителните органи, след като протестиращите го сезираха, че собственици на гатери в Доспатско са били заплашвани по телефона. Дребните преработватели получили заплахи, че на семействата им ще се случи нещо, ако си позволят да участват в търгове за добив на дървесина.

Михалевски изтъкна, че три години Министерството на земеделието и храните раздава българските гори на приближени фирми на цени под пазарните, които след това препродават дървесината на порции и печелят колосални суми, които вместо да отиват в държавата под формата на данъци пълнят партийната каса, от която ще се купуват гласове. „Ние трябва да си защитим бъдещето, защото те няма да направят нищо за нас.

Държавата – това сме ние и когато ни сме силни ще е силна и държавата”, посочи Михалевски. Според него другият сценарии е народа да се превърне в племе, което чака от шаманът си трохи да оцелее. Депутатът изтъкна, че в момента фирма с участието на сина на Славчо Христов и дъщерята на пловдивския депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов вземат поминъка на жителите на Доспат и обяви подкрепата си към протестиращите.

Той съобщи още, че подобен сценарии се готви и за Държавното дивечовъдно стопанство „Извора” край Девин, където апетити има друг представител на ГЕРБ. Михалевски изтъкна, че кабинета „Борисов” си тръгва много богат от властта, но оставят една пробита и бедна държава. Той обеща да се потърси сметка и от кмета на община Доспат Антим Пържанов, който е продал 100кв.м. от площада в село Късак за 2000лв. на селския лидер на ГЕРБ. /БЛИЦ

Димчо Михалевски заяви, че веднага след като бъде съставено служебното правителство ще се внесе искане от жителите на Борино и Доспат да се спре концесията на „Омана”, както и да се потърси отговорност от хората, които са дали горите „под масата”.

„Всички ние трябва да сме единни и да спрем разграбването на България, за да имаме поминък, да разкриваме работни места и да върнем децата си от чужбина”, каза още народният пррдставител.

Протеста днес подкрепи и Валентина Богаданова, която е председател на Инициативния комитет „За здравето на Девин, Борино и Доспат”. Тя обяви, че в понеделник ще бъде внесена нова декларация до министрите в оставка Десислава Атанасова и Симеон Дянков.
 
„Даваме срок до 12 март Министерството на финансите да преведе обещаните пари на Девин, за да може новото дружество в болницата да заработи”, заяви Богданова, която изрази солидарност с протестиращите в община Доспат и цялата страна. Протестите продължават и утре с митинг и автошествие до Змеица и Борино. /БЛИЦ