Над 1 200 000 километра са изминали народните представители със служебни автомобили за 11 месеца. Депутатите имат право да използват колите на народното събрание при ангажиментите си с избиратели в страната. Тази година пък се оказва, че ангажиментите са били доста, съобщава Bulgaria ON AIR.

Депутатите обаче са пътували и извън страната. За командировки те имат право на самолетни билети. 311 двупосочни самолетни билета е закупило народното събрание за 11 месеца.

Най-пътувалият депутат из страната е шефът земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ. Тя е изминала над 59 000 хиляди километра със служебен автомобил за малко над 11 месеца. Изборният ѝ район е Сливен, а самата тя обяснява пътуванията с двете си дъщери, които живеят там. 

Зад граници най-активен в пътуванията е шефът на комисията по европейските въпроси Кристиан Вигенин от БСП. Той е пътувал 11 пъти за сметка на парламента зад граница. Мотивира се с европейското председателство, както и с заместник-председателското си място в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество. 

А четирима от петимата председатели на парламентарни групи не са използвали служебен автомобил. Само Волен Сидеров има командировки с парламентарен шофьор. 

А най-пътувалият депутат с кола от София е актьорът Евгени Будинов. Макар, че изборният му район е в столицата, той има 11 000 км със служебна кола. Обяснява, че пътува из страната, за да обсъжда законопроекти с директори на театри.